Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хампарцумян: Търговците, които са прекалили с вдигането на цените, ще се почешат по главата и замислят
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:35 / 26.03.2023Коментари (0)481
©
"Ние получаваме това, което сме изработили през годините. Без системни усилия няма как да постигнем успех. Успехът не е случайност, а плод на дългогодишни устойчиви усилия в дадена посока. Оптимист съм за бъдещето, но това трябва да се разбере от критичната маса хора.“

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria банкерът Левон Хампарцумян. По неговите думи част от външните фактори, които обуславят инфлацията, вече се нормализират.

По-високите цени също водят до по-ниско потребление, така че търговците, които са прекалили с вдигането на цените, също ще се почешат по главата и замислят.

Лихвите по кредитите се вдигат у нас, но не заради фалита на банките по света, а защото навсякъде по света основните лихвeни проценти на централните банки се вдигат, посочи Хампарцумян. Той очаква обаче това повишаване да бъде плавно.

"Аз мисля, че трябва да излезем и да гласуваме, за да има правителство. Ако седим вкъщи и чакаме някой да свърши работата вместо нас – няма да я свърши или ще я свърши по такъв начин, че ние няма да сме доволни. Сега е шансът да покажем гражданско отношение и да гласуваме“, коментира още банкерът.

По думите му политическата нестабилност у нас създава несигурност. Според Хампарцумян всякакви опити за администриране на цени в една модерна, отворена, макар и бедна икономика като нашата, са обречени на неуспех, но уточни, че "очевидно контролните органи не си вършат работата“.

Банкерът коментира и подписката за референдум за еврото, организирана от една от политическите сили у нас.

Аз мисля, че този референдум е противозаконен, защото ние сме приели ангажимент да влизаме в Еврозоната. Този референдум е начин за една от партиите да събере популярност сред интелектуално най-изостаналата част от населението, за съжаление.

Според банкера обикновено цените на дребно са по-високи от големите пазари. По неговите думи това повдига цените при нас.

"Ако бяхме част от Шенген и Еврозоната щяха много по-лесно да влизат камионите, нямаше да има разходи по транпакциите и стоките щяха да са далеч по-евтини“, добави той.

"В Америка имаше фундаментална слабост на Silicon Valley Bank и Signature Bank, които бяха фокусирани във финтек и по-рискови неща, плюс лошо управление на съкровищницата на банката, като рискът на някои ценни книжа е бил подценен от тях“, коментира Хампарцумян случващото се в банковата система зад Океана.

"Фундаментът на банките в ЕС е по-добре нареден, защото опитът от 2008 г. доведе до по-високи капиталови нива. В Швейцария един от инструментите, който се използва като заместител на капитал, но е дългов инструмент и се казва AT1, носи относително добър доход. Един куп инвеститори от Азия са инвестирали в този инструмент, но там с дребния шрифт пише, че при трудности в банката този капитал заминава и няма преимущество като защита спрямо основните акционери. Този капитал замина и азиатските инвеститори основно заплашиха, че ще съдят банката“, обясни банкерът ситуацията в Европа.

По думите на Хампарцумян, ако 2008-2009 година страдаха основно депозантите и спестителите – сега страдат акционерите и инвеститорите.

"Трябва да бъдем образовани, трудолюбиви, рационални и дружелюбни“ – така отговори банкерът на въпроса на Диана Радева каква е рецептата за успех.

Още по темата: общо новини по темата: 395
18.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
16.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
предишна страница [ 1/66 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: