Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гешев: Системата за разпределение на делата е пробита
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:43 / 05.04.2020Коментари (8)724
©
Главният прокурор Иван Гешев обеща всички доказателства по досъдебното производство, което води СГП за пробива в системата за случайно разпределение на делата, да бъдат публично оповестени пред българските граждани, защото хиляди от тях са потърпевши от пробива, докато тя е действала.

Гешев призова лобистите на пробитата система за случайното разпределение на делата да отговорят на въпросите защо е била вкарана на тъмно като решение на всичките проблеми в съдебната власт и как така една търговска фирма я е обслужвала даром, без нито един лев, в продължение на пет години, предаде Дарик нюз. Той назова и конкретните отговорни лица за въвеждането й - бившият правосъден министър Христо Иванов, шефът на ВКС Лозан Панов, Калин Калпакчиев и гравитиращите около тях.

"Фактът е, че тази система е пробита. Това за мен е сериозен срив в доверието в съдебната власт, защото признакът е доверието на гражданите в нея. И за мен е необяснимо на какво се дължи тази огромна съпротива, която г-н Лозан Панов и няколко дами, които гравитират около него, оказват и се опитват да предотвратят този ай ти одит. Нямам обяснение за себе си", коментира Гешев в интервю за БНР.

"Нямам никакви притеснения да го попитам всичко", каза той по адрес на шефа на ВКС. "Това ще бъде обсъдено на пленума на ВСС в четвъртък, надявам се да бъде излъчен на живо", добави Гешев. "Аз не се притеснявам от нищо да попитам Лозан Панов на какво се дължи това - на тъмно представена като панацея системата за случайното разпределяне, която ще затвори всички дупки, което изтъкваше Христо Иванов. И в един момент се оказва, че тази внедрена от тях система без обществена поръчка е може би по-лоша от предишната. Защо има тоя отпор да се провери нейната сигурност? Защо една фирма я провежда пет години без пари?", попита Гешев и отбеляза, че това е прецедент - една търговска фирма да работи без пари. "Дошло е времето най-после този проблем да се реши по категоричен начин. Как да имаме доверие в съдебната власт, когато има съмнение, че всеки един казус може да бъде решен по несправедлив начин?", посочи главният прокурор и заяви, че ще сезира Европейската комисия, защото става въпрос за 5-годишен период, през който съдебната система е била на мониторинг.

Главният прокурор Гешев се обяви категорично за въвеждането на нова система за случайно разпределение на делата след шест-седем месеца, но последната дума за това ще има Висшият съдебен съвет.

"Решението ще бъде взето от ВСС. Моето лично мнение е, че тябва да се вземе бързо решение в следващите 6 месеца. Ще има чисто нова система, която би трябвало да реши тези проблеми, само че има 6-7 месеца дотогава и ние трябва да гарантираме, че ще има прозрачност на делата", коментира главният прокурор. Иван Гешев коментира и действията на прокуратурата в условията на извънредно положение. Той заяви, че проверките за спекулата по отношение на стоки от първа необходимост продължават. И съобщи, че има данни за целенасочено задържане на 4 тона спирт, който е в основата на производството на дезинфектанти, а това води до скок на цените. На Агенция "Митници" и МВР е възложено да проверят данъчните складове за спирт. Гешев подкрепи идеята магистратите да си замразят заплатите, за да бъдат солидарни с хората в сегашната криза и призна, че преди две седмици си е правил проба за коронавирус, която е отрицателна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.05.2020 г.
0
 
 
Всичко е направено умишлено. Според мен това е била и мисията на Христо Иванов във властта. Направиха го правосъден министър, за да изпълни поръчките на олигархията. Той е ходатайствал, за да се избере конкретната фирма, която да изготви софтуера. Практически с достъп до подобна система, може всеки да бъде оневинен и то за най-големите и тежки престъпление, а това си струва бая пари.
+1
 
 
''Още с първите си медийни изяви, той ярко открои противниците си – които се оказаха само политически — а именно, извънпарламентарната опозиция (т.е. Демократична България)– която той нарече „десни екстремисти“, чието „мнение за разделение на властите той не споделял“, както и олигарсите, които не са в групата му на „своите.“ Но на обществото няма как да му убегне гальовното пристрастие на Гешев към олигарха Делян Пеевски, чиято корпулентна сянка стои над делото КТБ като боабаб над микроскопична мишка. За Гешев Пеевски не съществува, както и за Борисов между впрочем, както и за службите, (освен НСО, което го пази) както и за парламента, където той би трябвало да ходи, но не ходи, а председателят му – Цвета Караянчева – сервилно и ежедневно му извинява отсъствията! Нищо, че има не един документ, доказващ съществената роля на Пеевски в грабежа на КТБ, нищо, че изгнаникът Цветан Василев словоохотливо обяснява подробностите за ролята на Пеевски във фалита, нищо, че разследващи журналисти изнесоха солидни данни за това, но НИЩО! Прокурорът Гешев си мисли, че като не коментира скандала, ролята му на съучастник в прикритието му ще изчезне!''
Aнонимен
на 05.04.2020 г.
-1
 
 
Гроздан Лайноф и мисирките около него май са от пРезидентския курНИК :)
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: