Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Бърдаров: Колкото по-глобален става светът, толкова повече хората имат нужда от своите корени
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:47 / 12.02.2024Коментари (0)647
© Фокус
Демографската ситуация в България е тежка, но не е необратима. Изходи от нея има и със сигурност ще се намерят. Това каза доц. Георги Бърдаров – университетски преподавател, ръководител на катедра "Социално-икономическа география“ в Геолого-географския факултет на Софийския университет в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

Шест процеса определят демографската криза в България. Устойчиво ниските репродуктивни нагласи на хората в момента са характерни за развития свят, но скоро ще бъдат валидни за целия свят, включително за региони като Субсахарска Африка и Югозападна Азия, където раждаемостта все още е свръхвисока. "Раждаемостта е ниска в целия развит свят в момента. Това е резултат от причинно-следствените връзки на история, образование, начин на живот, мислене и свръхотговорното родителство на съвременните млади хора. Това е естествен, нормален процес. Тази раждаемост в някакъв момент ще достигне критично ниска точка и ще започне да се увеличава по естествен път в цял свят, включително и в България. Този компенсаторен механизъм е характерен след всеки един военен конфликт – по естествен път се вдига раждаемостта“, обясни Георги Бърдаров.  

Вторият процес е ускореното застаряване на населението, характерен за Стария континент. "В началото на ХХ век средната продължителност на живота в Европа е 35-40 години, сега е 85, скоро ще стане 100 години“, посочи той.

В България обаче текат и допълнителни процеси, по които трябва да се работи, за да се обърне негативният тренд. Раждаемостта в Европа варира от 1,1 до 1,9 промила. В България тя е 1,8, с което заемаме трето място в Европейския съюз. "По тези четири процеса ние се открояваме от останалия свят. По първите два сме абсолютно в тенденцията на развития свят. Това, по което се отличаваме, е скандално срамната висока смъртност. Ние сме първи в целия свят. Нивата на смъртност по време на COVID пандемията бяха над 20 промила, сега са около 18 промила. Това е нещо, върху което трябва да работим много интензивно, за да обърнем демографските процеси. За това действа комплекс от фактори – състоянието на здравната система, нездравословният начин на живот, ниската здравна култура на големи части от населението“, обясни доц. Бърдаров.

Вторият огромен проблем според него е острият дефицит на младо активно население. Недостигът на работна ръка на пазара на труда е факт и той пречи за рестарта на икономиката и възпира инвестициите в България.

Третият проблем е демографският дисбаланс в страната. "Не е логично да имаме такива драстични дисбаланси. С позитивните тенденции и работа с демографията изпъкват градове като Бургас и Пловдив. Бургас направиха първата Дирекция за демография към общината и бюджет, фокусиран само върху демографията. Изоставащи са Северозападна България, Централна Стара планина, Североизточна България, Странджа и Сакар“, посочи демографът.

Той обаче е оптимист, че демографската ситуация у нас може да бъде обърната в рамките на 10-15 години. "Няма чиста демографска мярка, която може да обърне демографската ситуация. Всяко родено бебе е бонус и богатство за България, но няма такава мярка, която може да промени ситуацията драстично. Трябва да се промени средата, а това минава през няколко конкретни посоки. Образованието е на първо място. То трябва да бъде адекватно на съвременния свят, технологиите, нуждите на децата и нуждите на пазара на труда. Подобряването на средата означава подобряване на здравеопазването, ускорен ръст на доходите, качествена пътна и социална инфраструктурата. Младите днес наистина са свръхотговорни родители и искат децата им да растат в една нормална, качествена човешка жизнена среда. Ако успеем да направим това, демографията наистина ще се намести по естествен път. Трябва да имаме и проактивна имиграционна политика“, изброи Георги Бърдаров.

Според него в последните години има чуваемост по тези проблеми сред управляващите и желание за промяна. "Но това е началната стъпка. Трябва да минат 5-10 години, за да имаме реално усещане. Двата позитивни аспекта са, че имаме повишаване на коефициента на детност и положителен механичен прираст. Това е хубаво, че се случва, това е стартът на един такъв демографски рестарт“, заяви той.

По думите му нагласите при младите хора през последните години са се обърнали в позитивен аспект. "Колкото и да харесват Европа, те искат да живеят в България. Това е безкрайно позитивен знак. Една от причините е глобализацията на света. Колкото по-глобален става светът, толкова повече хората имат нужда от своите корени, за да имат нещо, което да им дава устойчивост и стабилност. Младите хора го намират в България, и то в традиционните неща – историята, културата, красивите неща. Младите имат нужда от тези корени“, обясни Георги Бърдаров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: