Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Футуролог: Идеята за ротационно управление би могла да сработи, но има много подводни камъни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 23:03 / 28.05.2023Коментари (0)397
© Фокус
Идеята за ротационно управление би могла да сработи, но има много подводни камъни. Принципът "Власт власт удържа и възпира" е ясен, стига да не изпадне в някаква крайност и взривен диалог, който се крепи на косъм и само на някаква договорка. Това каза футурологът доц. Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на "Фокус".  

По думите ѝ цялото демократично пространство се фрагментаризира много, възможността за диалог и консенсус е взривена и доста затруднена. "Тези процеси тръгват от 50-те и 60-те години на ХХ век. Това съвсем естествено води до търсене на някакви хибридни форми на управление и флуидни концепции, които се преливат от една в друга, в които няма ясна идеологическа база. Това не е непременно нещо лошо", допълни тя.  

"Когато две непримирими тенденции, трендове в такъв глобален поток трябва да се съединят или да работят заедно, те търсят нещо, което да ги свърже, и обикновено конструират общ враг. В случая знаем кой е той или коя институция е", поясни Тодорова.  

"Подобна коалиция за пръв път е наблюдавана в Израел 1984 г., когато  Шимон Перес и Ицхак Шамир правят подобна коалиция с хоризонт от 25 месеца. През 2020 г. Израел отново изпада в подобна ситуация и тогава Нетаняху предлага на втората по големина партия, с която са били политически врагове, да се повтори отново. Те дори са го фиксирали като конституционна промяна", разказа Тодорова.  

По думите ѝ в Румъния подобен модел на управление се е оказал несполучлив.

"Ситуацията в България в момента е силно усложнена. Липсата на доверие между първите две политически сили е в основата на идеята за ротационно управление, което тя определи по-скоро като технология, а не като коалиция. Рано е да се каже дали сме свидетели на самоочистване или на поредния спектакъл на тези среди, на това статукво, което симулира подобни процеси", каза футурологът. 

"Компроматните войни, които се водят в момента, не са просто конструиране, фалшифициране, изваждане от съдържание, подслушване, сглобяване на определени фрази за внушение, но и параван, зад който можем да скрием всичко и да кажем "Не, това не е вярно, това е изфабрикувано. Това засилва поляризацията в обществото и хората губят ориентир", посочи тя. 

"Проблемът е в това докъде ние можем да ползваме нашия кредит на доверие и да го даваме, и как да преборим тази апатия. И сега по отношение на тази ротационна философия от една страна има един песимистичен патос, че и двете страни са ни предали и ние няма да гласуваме, но пък други са ентусиазирани и смятат, че това е държавническото поведение, тъй като политическите партии не гледат с хоризонт до местните избори, не обслужват техния тесен кръг от избиратели, а са готови точно в този момент да стъпят на сцената и да поемат отговорност, която обаче има висока политическа цена, тъй като се търси сътрудничество и единение с две неразтворими същности", коментира Тодорова.

Още по темата: общо новини по темата: 896
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абитуриентски балове 2024
Парламентарни избори 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: