Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Финансов експерт: Това, че паднаха цените на суровините, не е причина за успокояване
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:06 / 17.07.2023Коментари (0)232
©
На пазарите има успокоение, че намалението на инфлацията, което наблюдаваме, ще доведе до по-здравословно активизиране на икономиките в световен мащаб в следващите няколко месеца. Това каза Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Суровините са основният източник на инфлация през последните две години, отбеляза той. "Това, че те паднаха значително, не е причина за успокояване и за сваляне на гарда“, отбеляза Цачев. 

Той отбеляза, че прекратяването на зърнената сделка между Русия и Украйна за износ през Черно море ще окаже влияние върху финансовите пазари. Според него напрежението между двете страни е много високо и подновяването на споразумението ще бъде изтъргувано по един или друг начин. "Тук основният фактор, който ще натиска това да се случи, е ООН, защото намаляването на износа и скокът на цените няма да се хареса в по-бедните страни. Този фактор може да повлияе на глобално равнище“, смята Цачев.  

Той отбеляза, че цените на земеделските храни са значително по-ниски през тази седмица, но разходите за производство – не толкова.  

Цветослав Цачев посочи, че цената на руския петрол започва да се доближава до тази на американския "Брент“. "Това води до някакви размествания по отношение на целия пазар, защото Русия по принцип продава петрола си по-евтино. Когато цената на "Брент“ беше около 70 долара, нормално беше руският петрол да бъде под тази граница, под 60 долара. Сега тази разлика започва да се свива и Русия започва да получава повече приходи“, обясни експертът.  

Според него е възможно страните от Г-7 да започнат да налагат някакво ограничение за доставките на руски петрол. "Ако това се случи и започнем да виждаме по-малко руски петрол на пазара, със сигурност това ще изстреля останалите горива много нагоре“, прогнозира Цачев. 

Експертът коментира и състоянието на китайската икономика. Той отбеляза, че очакванията са били тя бъде генератор на растежа в световен мащаб, най-вече през второто тримесечие на годината, когато започва програма от стимули за активизиране на икономиката и създаване на повече вътрешно търсене, потребление, а това да даде импулс и на индустрията в страната. "Факт е, че индустрията изнася повече и това води до спад на инфлацията в световен мащаб, макар и с малко“, обясни Цачев. 

Китайският юан обаче се обезценява силно. "Има някои сътресения в централната банка, промени в ръководството й и като че ли изглежда, че няма готово решение на това как да се спре обезценката на юана. Много е вероятно тя чисто пазарно да компенсира тази неспособност на икономиката да върви напред с очакваните темпове и причината да е най-вече оттеглянето на капитали от чужбина. Това притеснява инвеститорите в Азия и е фактор за дефлацията и за притеснение колко стабилни са компаниите в строителството в Китай“, коментира още Цветослав Цачев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Брутално убийство в Силистра 
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: