Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутат: Постигнахме политическо споразумение за приемане на регламента за системата e-CODEX
Автор: Пламена Николова 15:02 / 09.12.2021Коментари (0)225
©
"Тристранните преговори относно еврорегламента за системата e-CODEX завършиха с политическо споразумение, което дава възможност за гласуването на предложената законодателна реформа. Съгласието, което постигнахме в изключително кратки срокове – само за месец, е ясен знак за всеобщата воля час по-скоро да създадем добра среда за ефективно електронно съдебно сътрудничество."

Така евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев коментира завършилия преговорен процес относно компютъризираната система за комуникация в трансгранични граждански и наказателни производства (e-CODEX).

В сряда вечерта преговарящите от комисиите по правни въпроси (JURI) и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент постигнаха споразумение със Словенското председателство по регламента, свързан тясно с цифровизацията на правосъдните системи в ЕС. Българският евродепутат Емил Радев е докладчик по досието в ЕП заедно с португалския си колега Нуно Мело и участва активно в тристранните преговори между Европейския парламент, Комисията и Съвета.

"Настояхме за допълнителни гаранции относно спазването на основните права и правилата за защита на данните, както и за независимостта на съдебната система при управлението на e-CODEX. Успяхме да включим и член, който дава възможност за сключването на работни споразумения с международни организации, така че и те да могат да участват като заинтересовани страни", обясни Емил Радев. По думите му системата e-CODEX дава решение на необходимостта от оперативно съвместима, сигурна и децентрализирана комуникационна мрежа за електронен обмен на данни между националните информационни системи в съдебната сфера.

"Така ще съкратим сроковете при трансграничните съдебни производства и ще подобрим достъпа до правосъдие на гражданите и бизнеса. Реформата ще улесни трансграничното съдебно сътрудничество по граждански и наказателни дела", категоричен бе Емил Радев.

Системата e-CODEX в момента се управлява от консорциум от държави-членки и организации, но до края 2023 г. управлението й ще бъде поверено на Агенцията на ЕС за широкомащабни информационни системи (eu-LISA) със седалище в Талин, Естония.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: