Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето кои са били най-големите мъки на българите през 2020 г.
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:16 / 02.01.2021Коментари (0)414
© Plovdiv24.bg
Изминалата година над 13 200 граждани са подали жалби и са получили съдействие от омбудсмана Диана Ковачева, а още 23 865 души са направили това в колективни подписки, жалби и петиции, сочи справката на институцията към 23 декември 2020 г., изготвена от експертите на националния обществен защитник.

Най-висок е броят на хората, недоволни преди всичко от лошото качество на ВиК услугите и високите и неразбираеми сметки на парното - близо 2 000 души от общо 3 289 получени жалби в сектор "Нарушени права на потребителите".

Веднага след това е най-голям броят на хората, писали до омбудсмана заради проблеми в сферата на социалните права, образование и здравеопазване - 2 926 граждани.

Една група са предимно лица, които са били регистрирани като безработни в дирекциите "Бюро по труда", получавали са парично обезщетение за определен срок. След изтичането на този срок през времето на "Извънредното положение", в което те не са успели да се реализират на пазара на труда, се оказват в ситуация, в която нямат право нито на парично обезщетение, нито на социална подкрепа.

Други категории лица са родители на малки деца - основно до 12-годишна възраст, на които едностранно е предоставен от работодателите им платен отпуск или те са поискали и ползват платен или неплатен отпуск, за да могат да гледат децата си поради затваряне на училищата и детските градини. След изчерпване на платения годишен отпуск остават без алтернатива за доходи през времето на "Извънредното положение".

Жалби в първия месец от извънредното положение са подадени и от жени, на които предстои раждане поради преустановяването на прегледи в консултативните кабинети, което ги поставя в невъзможност за получаване на болничен лист за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 дни, от които 45 дни преди раждането.

Още след първите месеци на извънредното положение в администрацията на омбудсмана постъпват и множество жалби от лица, упражняващи свободни професии и от представители на малкия частен бизнес, които също изпитват трудности. В една колективна жалба към омбудсмана се обръщат десетки хотелиери и ресторантьори, без нает персонал и работодатели, собственици на малки ресторантчета, заведения за бързо хранене, къщи за гости, които имат от 1 до 9 наети работници. По този повод към омбудсмана се обръщат и много екскурзоводи, които в голямата си част са самоосигуряващи се лица.

В тази връзка е дадена препоръка на министъра на труда и социалната политика да бъдат предложени спешни мерки за подпомагане на лица, които са били регистрирани като безработни в дирекциите "Бюро по труда" след обявяване на извънредно положение и са без право на обезщетение за безработица; майките, които остават в домовете си, за да се грижат за децата си до 12-годишна възраст; бременни жени, на които им предстои раждане и са в невъзможност да получат болнични листове за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане; работодателите, осъществяващи сезонна заетост, които имат нужда от подкрепа за запазване на заетостта на персонала си.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: