Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Ергенът" бе основен акцент в кукерските игри в този град
Автор: Рени Атанасова 17:00 / 18.03.2024Коментари (0)842
©
Кукерските игри в Павел баня, които традиционно се провеждат на Сирни Заговезни, и тази година се оказаха притегателен център за малки и големи от различни краища на страната, предаде репротер на "Фокус". В продължение на часове площадът в балнеоложкото градче бе огласян от звъна на хлопките и музиката на орк. "Марица".

Акцент в маскарадното шествие тази година бе хумористичното "намигване" към телевизионното предаване "Ергенът". В следобедните часове на неделния ден павелбанските кукери бяха посрещнати на пл. "Освобождение" от кмета Иса Бесоолу и хилядите, дошли да видят отблизо как оживява традицията за прогонване на злото. Бе запален голям ритуален огън, около който се извиха хора за здраве и берекет.

Кукерските игри в павелбанско продължават, като на 30 март Общината и Кметство – село Турия са домакини на Националния фестивал на маскарадните игри "Старци в Турия". Дефилето ще започне в съботния ден от 10:00 ч. и ще продължи до следобедните часове, когато ще бъдат връчени и наградите на отличените в кукерския конкурс.

"Старци в Турия" е част от културния календар на Община Павел баня за провеждане на Чудомировите празници, които започват в края на тази седмица – 22 март, с представяне на албума на родственика на Димитър Чорбаджийски – Чудомир Гергана Гечева "Спомени от миналото – Къщите на Павел баня". Събитието е насрочено за 17:30 ч. в зала "Младост" на НЧ "Напред – 1903" в гр. Павел баня. В него ще участва и Класът по класическа китара при НЧ "Възродена Искра" с ръководител Стефан Христов.

На 23 март в 18:30 ч. в павелбанското читалище е откриването на Първия Национален фестивал на комедийните спектакли "Чудото" с авторския спектакъл на Орлин Дяков "Роднини". Играят актьорите от Хасковския драматично-куклен театър "Иван Димов". Цената на билета е 5 лева. Толкова ще струват и билетите за останалите спектакли във фестивала. Има и пакетни цени за всички представления – 20 лв. Билети могат да бъдат закупени на място в библиотеката в Павел баня, като, при наличие на свободни места, ще се продават и непосредствено преди всяко представление на входа на зрителната зала.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: