Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев: ЕНП настоява за цифрово зелено удостоверение и за хората с антитела срещу COVID-19
Автор: Пламена Николова 08:57 / 27.04.2021Коментари (0)658
©
ЕНП настоява цифровото зелено удостоверение, с което Европейската комисия предлага да се улесни безопасното свободно движение на гражданите в ЕС по време на пандемията, да може да се издава и за преболедувалите на крак COVID-19, с налични антитела. Това информира на брифинг, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България, евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Предложението на ЕК на този етап предвижда удостоверението да доказва, че дадено лице е било ваксинирано, че е получило отрицателен тест за COVID-19 или е преболедувало вируса след положителен резултат от PCR тест или положителен бърз антигенен тест. Предстои в сряда ЕП да се произнесе дали да бъдат включени и хората с тест за наличие на антитела, въз основа на какви лабораторни изследвания ще се издават удостоверенията, какви срокове ще важат за отделните случаи и пр.

"ЕК например предвижда максималният период на удостоверенията за преболедувалите да е 180 дни. Конкретните правила, които ще се гласуват обаче, впоследствие могат да бъдат коригирани с цел да се отразят всички нови научни доказателства. Окончателните разпоредби ще са ясни след приключване на тристранните преговори", обясни Емил Радев. Очаква се при задвижената ускорена процедура финалните текстове да бъдат приети през юни, за да може цифровото зелено удостоверение да влезе в сила още в началото на летния сезон. "Така улеснявайки пътуванията, ще подпомогнем туризма и икономическото възстановяване на Европа", заяви българският евродeпутат.

Той информира, че удостоверенията ще се издават от държавите-членки в електронен формат или на хартиен носител. ЕК предвижда и при двете версии оперативно съвместим баркод, който ще съдържа необходимата ключова информация, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на удостоверението. Информацията в него ще бъде налична на официалния език в държавата-членка, където е издаден документът, а също и на английски език.

"Според предложението на ЕК за ваксинираните граждани на ЕС държавите-членки ще бъдат задължени да приемат ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, като в същото време на национално ниво ще имат свобода да приемат и други ваксини. Ако някой е ваксиниран с продукт, който не е одобрен на европейско ниво, преди да пътува за дадена държава, ще трябва да провери дали тя приема поставената ваксина. За тези европейски граждани, които са ваксинирани в трети страни, предложението предвижда възможността за издаване на аналогово европейско удостоверение, при условие че държавата-членка получи необходимата информация, доказваща поставянето на ваксина", обясни Емил Радев.

"Предложеното удостоверение не бива да се бърка с паспорт. Това дали имате или не въпросния документ, не променя вашите права за свободно движение. Иначе казано, ако нямате такова удостоверение, най-вероятно ще трябва да пътувате с тест в ръка, който ще бъде проверяван по-щателно на границата заради евентуални фалшификации", посочи Радев.

Що се отнася до географския обхват на цифровото зелено удостоверение, то може да влезе в употреба, освен в държавите-членки на ЕС, и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария. Освен това, ще бъде отворено и за инициативи, разработвани на световно равнище.

В отговор на журналистическите въпроси Емил Радев допълни, че удостоверенията ще могат да се издават от болница, лаборатория или здравен орган, който разполага със свой собствен цифров ключ за подпис. ЕК пък ще създаде портал, през който всички подписи, съхранявани в сигурна база данни в държавите-членки, да могат да бъдат проверявани.

"Чуват се опасения относно възможното използване на сертификата извън свободното движение на хора. Нека е ясно: в този вид предложението не създава правно основание за приложения, различни от свободното движение. Зеленото удостоверение е в пълно съответствие с регламента за защита на личните данни, като това е потвърдено със становище и от Европейския надзорен орган по защита на данните и от Европейския комитет по защита на данните", изтъкна Емил Радев.

"Очакванията към този сертификат са големи, но нека да не се заблуждаваме, че ще реши всичките ни проблеми. В изготвянето на това предложение е взета предвид настоящата ситуация на научна несигурност, свързана с продължителността и вида на имунитета на ваксинираните или преболедувалите", коментира още евродепутатът и уточни, че решенията, които ще се вземат относно медицинските аспекти, трябва да са базирани на актуалните експертни позиции.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: