Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Елена Пеева: Няма тревога за чистотата на въздуха и водата в Розовата долина от химическо производство
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 07:46 / 20.01.2023Коментари (0)204
©
Няма тревога за чистотата на въздуха и водата в Розовата долина от разширяване на химическо производство. Това каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" Елена Пеева, главен експерт по екология в община Павел Баня, относно сигнал на БСП, че опасно химическо производство застрашава Розовата долина.

"Разрешителни се разглеждат и се издават от регионалните инспекции по околна среда, Стара Загора в нашия случай. Община Павел Баня е уведомена от РОСВ - Стара Загора на най-ранния етап на инвестиционното предложение, а самата процедура от РИОСВ започва още през април 2021 г. и все още не е приключила. Спазени са всички процедури, целият алгоритъм от действия. Настоящото инвестиционно предложение е за изграждане и експлоатация на нова инсталация на производство на формалин и разширение на действаща инсталация за производство на смоли. Изграждането на тази инсталация ще освободи фирмата от зависимостта от чужди доставчици и ще направи производството по-рентабилно и непрекъснато", обясни тя.

По думите й формалинът е включен в производството на смолите, а те се използват като суровина за основната дейност на фирмата - производство на плочи от дървесни частици. Пеева подчерта, че това производство е спомагателно и е свързано с основната дейност.

"На база на изчисленията не се премества границата на безопасна зона около предприятието. След реализацията предприятието ще запаси досегашния си нисък рисков потенциал, такава е неговата категория. Така че докладът за опазване на околната среда е съгласно Закона за околната среда", уточни още главният експерт.

"Предприятието е създадено през 80-те години. То е със същата дейност и използва същите суровини. Формалинът се внася отвън от чужди доставчици, сега в момента фирмата прави инсталация за собствено производство на формалин, за да може да се произвежда формалдехид. Не знам какви са страховете на кмета на Долно Сахране Христо Христов. Това е допълващо производство", добави Пеева.

Според нея няма причини за тревога за чистотата на въздуха и водата на хората в Долно и Горно Сахране, както и язовир Копринка. Тя поясни, че ще има ежемесечен мониторинг и стриктен контрол.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: