Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерти: Надценените жилища ще поевтинеят. Собствениците на апартаменти ще осъзнаят, че един тристаен не струва 650 хиляди
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:42 / 18.12.2022Коментари (1)243
©
Цените на жилищата на повечето големи пазари на недвижими имоти ще намалеят през 2023 г., считат близо сто анализатори на жилищния пазар, анкетирани от Ройтерс. Но според тях двуцифрените спадове спрямо връхната точка на цените на жилищата съвсем няма да ги превърнат в достъпни.

От девет изследвани жилищни пазара се очаква цените да паднат догодина в шест от тях. Само на буксуващия имотен пазар в Китай, Индия и Дубай се очаква да има ръст.

Последният път, в който цените на жилищата намаляха рязко, беше по време на световната финансова криза преди почти 15 години, но очакванията са повечето големи икономики да навлязат в плитка рецесия и поради това срив като преди 15 години не е вероятен.

"Но цените ще трябва да намалеят с 30-40% в някои градове, за да се върнат към нивата си преди пандемията през 2019 г. А според консенсусното мнение… не се насочваме към световна финансова криза 2.0.“, допълва тя.

“Цените на жилищата в големите градове в България няма да се устремят силно надолу, както някои може би очакват. Между 5 и 15% в сравнение със сегашните цени ще поевтинеят жилищата, които са все още в ранни етапи на изграждане, защото интересът на клиентите към тях намаля най-силно", каза пред “24 часа" кредитният консултант Тихомир Тошев.

Става дума за кооперации, които тепърва ще се строят, и предприемачите вече са калкулирали в тях повишените цени на строителните материали. Според него много инвеститори са смутени от турбуленциите на пазара и намалелия интерес към жилищата на зелено, което ще ги накара да са по-предпазливи в очакванията си за големи печалби. Освен това според Тошев през следващите месеци ще бъдем свидетели на нови схеми за плащане на такива апартаменти.

Другата категория жилища, които според него ще поевтинеят, са надценените.

“Става дума за около 15% от офертите на пазара. Ясно е например, че тристаен апартамент, макар и с паркомясто, в район “Витоша" няма как да струва 650 хиляди евро, за колкото се предлага. И собственикът му сам ще разбере скоро, че дълго време няма да може да го продаде с тази цена", каза той.

Според управителката на “Бългериън Пропертис" Полина Стойкова поне през първата половина на 2023 г. няма да сме свидетели на съществено намаление на цените на жилищата, но при всички случаи ще има успокояване на пазара

в това отношение, т.е. те ще спрат да нарастват с досегашните темпове.

“Надявам се да има и по-голямо предлагане, защото печалбите на предприемачите в сегашните условия са съществени и дано това ги стимулира да строят повече. Но при всички случаи ще имаме забавяне на обема на сделките. Лихвите по кредитите у нас все още не нарастват или поне не с темповете, характерни за Западна Европа", каза тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ще струва, ще струва.... И 850 хиляди ще бъде...... ХАХАХА..... С тези цени на материалите, които всеки ден се качват, и от 1 ануари пак скачат..... Може и милион да стане..... И бензина ще стане пак 3 лева...... С този скъп петрол, който ще купуваме..... Само стой и гледай..... Дано пак напишеш статия напролет
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: