Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Няма как, ако един човек сега взима заплата 1500 лева, като приемем еврото, да започне да взима 1500 евро
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:28 / 24.11.2022Коментари (4)443
©
Храните в другите европейски страни са по-евтини и ако не влезем в еврозоната ще изпаднем в дупка, казва Кольо Парамов

"Преизчисляването на доходите, когато влезем в еврозоната ще стане веднага, но ще се отнеме малко време да се напаснат така че потребителите на не бъдат ощетени. Няма как, ако един човек сега взима заплата 1500 лева, като приемем еврото, да започне да взима 1500 евро. Теоретично това няма как да стане. От начало се тръгва на базово преизчисление по курса на лев към евро", каза пред businessnovinite.bg финансистът и бивш ревизор на БНБ Кольо Парамов.

При преизчисляване на пенсии и заплати трябва да бъдат получавани в евро след датата на въвеждане на еврото, като бъдат закръгляни в полза на служители и пенсионери.

"Още на втория, третия месец ще стане ясно горе долу каква ще е покупателната способност при това преизчисление и спрямо него ще се нагодят и доходите, така че хората да имат адекватен доход. Преизчисляването на цените на стоките ще са на същия принцип", добави Парамов.

"Промяната касае особено много пенсиите, защото няма как пенсионер, който ще взима 200 евро, равни на 400 лева пенсия, да изкара месеца. При пенсиите ще се наложат компесаторни механизми. Такива механизми имаше при влизането на Португалия, Испания и други държави в еврозоната. Този механизъм продължава от 6 до 9 месеца, за да се преизчислят разликите на ползваемостта на определени стоки, най-вече хранителни стоки. Всичко останало ще се нагоди спрямо тези параметри", обясни още финансистът. 

По думите му що се касае до пенсиите, абсолютно неразумно е те толкова години да се поддържат на тези ниски нива, така че там има много какво да се работи още.

"Много от храните в магазините в европейски столици са по-евтини от тези в България. Ако сравните цената на сирене, мляко и изобщо на млечните продукти, ще видите, че тук продуктите са по-скъпи. Но това е национална политика, която не е добре съгласувана. Ние ликвидирахме животновъдството си и започна липса на прясно мляко. Започнахме внос на мляко за млечни продукти от Унгария и Румъния. По-високите цени диктуват инфлация, а тя диктува стандарт на живот", каза още експертът. 

"Ако ние в момента бяхме в еврозоната, щяхме да имаме междинна финансова политика по отношение на цените и нямаше да разтворим инфлационната ножица толкова много. Инфлацията щеше да е колкото в Европа", категоричен е той. 

Според него 1 литър прясно мляко в родните магазини се продава за над 3 лева, а в "магазини на пъпа на Лондон" 2 литра прясно мляко да струва 1,20 паунда, тоест литърът там е около 1,2 лева.

"Ако ние изпуснем срока за влизане в еврозоната през 2024 г., ще влезем в тежък период на неравновесие, от който ще загубим твърде много. Интересът на България да влезе в еврозоната е фундаментален. Необходимостта ни е свързана с няколко основни интереси и баланси, свързани с допълнителните средства, които ще ни трябват през следващите години", смята Парамов. 

Той е категоричен, че влизайки под опеката на Европейската централна банка, това значи, че ние можем да разчитаме на нея и влизаме в една спокойна среда по отношение на разплащане. Страната ни трябваше да влезе в еврозоната още преди години, но това не се случи и ние загубихме огромни пари, добави финансистът.

Още по темата: общо новини по темата: 348
28.03.2024 »
28.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Само дето цените обаче ще станат 1лв към 1евро и това го знаят и малките деца.
0
 
 
...и няма как цена от 1 лев да не стане 1 евро :-) Това от европейската практика пример.
0
 
 
Няма да ги загубите тия пари, просто няма да ги вземете. Голямото драпане към еврозоната е заради очакването на определени кръгове да продължат с безогледното крадене на евросредства. А загубите ще са за обикновения, работещ български гражданин (особено в частните фирми), заради умишленото задържане на ниски нива на заплащане и заради спекулата, която никой от управляващите не се и опитва да контролира. Всъщност, те самите я извършват, чрез фирмите си!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: