Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Майките имат право на неплатен отпуск за отглеждане на дете и той се признава за трудов стаж
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:38 / 18.01.2022Коментари (0)249
© Getty
Много родители на малки деца не са наясно с правата, които им  дават законите при отглеждането на децата.

Един от най-често срещаните въпроси е - зачита ли се за трудов стаж периодът на използване на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст и дължат ли се осигурителни вноски за този период? На тези и други въпроси по темата, отговаря експертът по трудово право Тодор Капитанов.

Неплатеният отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст се признава за трудов стаж. Лицата, които ползват този неплатен отпуск, са здравно осигурени изцяло за сметка на работодателя си. Други осигурителни вноски, освен здравните, не се дължат.

Тъй като времето, през което се ползва неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, се признава за трудов стаж, за този период служителят има право на платен годишен отпуск, който може да се ползва, след като се върне на работа.

Съгласно Кодекса на труда в България, трудов стаж е времето, през което работникът или служителят е работил по трудово правоотношение, доколкото друго не е предвидено в този кодекс или в друг закон, както и времето, през което лицето е работило като държавен служител. За трудов стаж се признава и времето по трудово правоотношение, през което работникът или служителят е ползвал неплатен отпуск за временна неработоспособност (болничен).

Могат ли управителите на търговски дружества, назначени по договор за управление и контрол, да ползват неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст?

Тук трябва да припомним, че договорът за управление и контрол не е трудов договор и спрямо него не се прилагат разпоредбите на Кодекса на труда. Съответно родителят/осиновителят, работещ по такъв договор не може да ползва неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, който е уреден в Кодекса на труда.

Същото се отнася и до въпроса могат ли самоосигуряващите се лица да ползват неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст?

Дейността на самоосигуряващите се лица не се регулира от Кодекса на труда. Поради тази причина те нямат възможност да ползват уредения в Кодекса на труда неплатен отпуск за отглеждане на дете.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: