Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Домашен арест за полицаите, ограбили нелегален мигрант
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:35 / 08.09.2023Коментари (0)319
©
Районен съд – Тетевен определи мярка за неотклонение "Домашен арест“ за двама служители на Районното управление на МВР в Ябланица, обвинени в кражба на пари и мобилен телефон от нелегален мигрант.

Случаят е от края на август, когато, според обвинението, двама младши контрольори от РУ на МВР – Ябланица, установяват чужд гражданин, незаконно преминаващ през страната (престъпление по чл. 279, ал. 1 от НК), но вместо да го задържат, му помагат да избегне наказателно преследване. Освен това му отнемат 50 евро и мобилен телефон (престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 6 от НК).

На 5 септември на двамата полицейски служители – Г. П. В. и Г. Й. Г – са повдигнати обвинения – за кражба, извършена от длъжностно лице, което се е възползвало от служебното си положение (чл. 195, ал. 1, т. 6 от НК), както и за оказана помощ на лице, извършило престъпление, да избегне наказателно преследване (чл. 294, ал. 4, вр. с ал. 1 НК). На Г. Й. Г. е повдигнато още едно обвинение – за това, че в личния си автомобил държал боеприпаси – патрони за служебното си оръжие, като не е взел необходимите мерки за сигурност (престъпление по чл. 338, ал. 1 от НК).

При разглеждането на мерките за неотклонение на обвинените, прокуратурата поиска налагането на най-тежката – задържане под стража.

По делото срещу Г. П. В. и след като съобрази изложената фактическа обстановка и представените доказателства, съдът прие, че от данните по досъдебното производство може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършените тежки престъпления, за които е обвинен. По последната предпоставка за взимане на най-тежката мярка за неотклонение, а именно да съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, обаче съдът не намери основания. По делото не се установи опасност от извършване на друго престъпление с такъв висок интензитет, че за преодоляването й да е необходимо налагането спрямо обвиняемия на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Затова съдебният състав определи обвиняемият да е с мярка "Домашен арест“, която да бъде контролирана с електронна гривна.

Аналогично е определението и по делото за мярката за неотклонение на Г. Й. Г. Той също ще е под "Домашен арест“, с електронна гривна. Въпреки че и за него държавното обвинение искаше най-тежката мярка за неотклонение, в съдебното заседание от прокуратурата посочиха, че и по-леката мярка - "Домашен арест“ би изпълнила целите на закона.

В нито един момент от съдебните заседания не е представяна информация за използвано насилие от страна на полицейските служители спрямо пострадалия чужденец.

Мерките за неотклонение могат да бъдат обжалвани пред Окръжен съд – Ловеч. Ако бъдат подадени частни жалби, делата ще се разглеждат на 14 и на 15 септември.

Още по темата: общо новини по темата: 424
19.04.2024 »
18.04.2024 »
14.04.2024 »
11.04.2024 »
05.04.2024 »
01.04.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: