Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Милен Любенов: Можем да се окажем в ситуация, в която отново да имаме безконтролно служебно правителство
Автор: Йоланда Пелова 21:35 / 25.03.2024Коментари (0)887
©
Какво ще спечели България от провеждането на едни нови избори? И какви щети тепърва ще нанася политическата сага, която виждаме се разиграва у нас. Политолог доц. Милен Любенов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

ГЕРБ-СДС днес внесе проект на решение мандатът за съставяне на правителство с кандидат за премиер г-жа Мария Габриел да бъде обявен за "приключил неуспешно". Очевидно призивът-обръщение на премиера в оставка акад. Николай Денков, вчера, в праймтайма на БНТ не изигра никаква роля. Защо според вас, доц. Любенов, двете формации не успяха да стоплят отношенията помежду си и да бетонират сглобката?

Най-вероятно, защото още в самото начало ГЕРБ са влезли в тези преговори с идеята да се стигне до предсрочни парламентарни избори. Аз не си го обяснявам по друг начин, защото каквито и пречки да има по време на тези разговори за сформиране на правителство, ако има желание от двете страни, да се постигне някакъв баланс, такъв какъвто беше постигнат преди 9 месеца, щеше да се намери изход.

Какво се промени за тези 9 месеца?

За тези 9 месеца не се промени нещо, кой знае колко, освен това, че ГЕРБ и ДПС влязоха в нови дрехи. Или поне така те си представят ситуацията. Аз си мисля, че от гледна точка чисто стратегически на ГЕРБ, защото освен, както вие започнахте разговора - какво ще спечели и какво ще загуби България, трябва да разглеждаме и да се опитваме да анализираме стратегическите ходове на партията от гледна точка на техните интереси. На мен ми се струва, че това, което правят ГЕРБ в момента е прибързано, защото те имаха полза, чисто вътрешно партийно от това да има правителство, с техния мандат, с техен министър-председател. Което ми се струва, че щеше да ги прелегитимира чисто политически, не само във външно-политически план, но и във вътрешно-политически план и това можеше да даде един нов рестарт на партията.

Казахте ГЕРБ и ДПС се облякоха в едни нови дрехи, тоест, сега ще трябва да ги съблекат тези нови дрехи ли, да ги захвърлят? Нещо не са им били удобни, явно?

Те като че ли така счетоха, че тези 9 месеца са били достатъчни, за да бъдат изпрани новите дрехи, с които могат да се представят пред българската публика. Видяхме, че там в ДПС настъпи промяна в лидерското ръководство и сега....

С двама съпредседатели, да.

И сега най-вероятно, след като това ново ръководство...

Ама до скоро Пеевски призоваваше двете формации да седнат и да подпишат споразумение. Лично Пеевски излезе и каза “Сядайте, подписвайте, разбирайте се", днес обаче Пеевски говори друго.

Аз не мисля, че тежестта на думите в българската политика струват много. И това го видяхме през изминалия месец. Как през няколко часа настъпваха коренни обратни в позицията на двете преговарящи партии. Така че и думите на съпредседателя на ДПС, че трябва на всяка цена да се сформира правителство, не трябва да им отдаваме толкова голямо значение. Защото винаги това, което сме виждали в миналото, като поведение от страна и на ДПС, е че там друг тип процеси диктуват вземането на решения в партията. И не винаги това, което се изказва публично, всъщност е дневен ред на партията и на нейното политическо ръководство.   

Има ли според вас, възможност за допълнително лавиране от страна на ГЕРБ-СДС?

Аз мисля, че отиваме на избори. Не виждам ход към лавиране, защото това пък съвсем ще изпразни от съдържание изобщо разбирането ни за политиката. Отново да се върнем към думите, все пак политиците трябва да знаят едно, че тогава, когато предприемат един ход, той трябва да е добре обмислен, а не да си променят мнението през половин час и то по стратегически важни въпроси, каквито са тези, свързани с това дали ще имаме редовно правителство или ще отидем на предсрочни парламентарни избори. Аз си мисля, че тази агония трябва да приключи най-сетне. Да се отиде на предсрочни парламентарни избори, където вече думата имат българските граждани.

Доц. Любенов, от какво  според вас се лишава ГЕРБ-СДС след като реши да хвърли буквално мандата в кошчето за боклук? Защото може би имаха възможност, ако желаят да направят нещо. Спомням в началото на месеца по време на националното съвещание на ГЕРБ Борисов каза: “Аз ако ви попитам сега дали искате избори? Знам какъв е отговорът. Но не искам да ви питам. Ще направим всичко възможно."

Аз отново се връщам на една от началните си тези, в началото на нашия разговор, че според мен ГЕРБ имаха нужда от правителство с техен мандат и с техен министър-председател, което щеше да доведе до прелегитимиране на партията. Сега нещата се връщат в изходна позиция, защото тези два субекта, които намериха някакъв крехък баланс така, че да сформират правителство преди 9 месеца, отново влизат в ролята на яростни опоненти. Аз не виждам друг начин в тази кампания, освен ПП-ДБ и от другата страна ГЕРБ и ДПС да бъдат опоненти. Тук ще бъдат включени интерпретациите кой носи вина за предсрочните парламентарни избори? Защо ГЕРБ и ДПС не са направили компромис. Ето виждаме от заявките и коментарите на политическото ръководство на ПП-ДБ , че отново отварят на дневен ред темата за нежеланието да се правят реформи в съдебната власт, служби, върховенство на правото и т.н.

Кирил Петков направи коментара си преди няколко часа, провокиран от националния координатор на ГЕРБ, който беше писал предходният ден.

Връщаме се в изходна позиция. Така че според мен, ГЕРБ не печели от тези парламентарни избори, а по-скоро биха могли да загубят. Сега вероятно техните очаквания са на едни предсрочни парламентарни избори да получат по-високи резултати и тази разлика, която е сега между 5 и 7% да се запази или да се увеличи с ПП-ДБ. Но толкова е трудно да прогнозираме политическата ситуация в страната, че каквито и планове да си правят политическите партии, в крайна сметка могат да бъдат изненадани. Включително и от появата на нови политически субекти.



Какво ще означават за ПП-ДБ едни нови избори?



Едни нови избори за ПП-ДБ ще бъдат много трудни. Защото така или иначе. през тези 9 месеца, те загубиха голяма част от електоралната подкрепа, която имаха.

Защо я загубиха тази подкрепа?



То е ясно защо, заради участието в коалиция, това на практика е коалиция с ГЕРБ и с ДПС. Така че това може да бъде обяснено на някаква част от техните избиратели, с желанието за реформи, с конституционните промени. Но по-радикалните кръгове от тези формации, които не са малобройни, със сигурност се разочароваха от това участие в тази коалиция. И ето сега, в този момент отново им напомнят: “Ето видяхте ли, че този компромис, който направихте преди 9 месеца, не си заслужаваше. Единственото нещо, което постигнахте е, че се стигна до изпиране на облика на ГЕРБ и ДПС, а вие пострадахте чисто електорално". Това са тезите, просто аз изразявам тезите, които се виждат и се чуват, включително и в социалните мрежи от определени представители на тези формации.

Като последен опит ли беше вчерашното обръщение на акад. Николай Денков по Националната телевизия? Не виждаме така често подобни изказвания. 2-минутно беше то, но доста негативи събра, между другото.

Сега, вероятно опитите ще бъдат в тази посока къде и кой е основният виновник, за отиването на предсрочните парламентарни избори. Аз също считам, че нямаше нужда от такъв коментар. Дори напротив, още във вторник, когато Мария Габриел върна мандата, обявявайки го за изпълнен, а той на практика не беше изпълнен, защото стана ясно, че тя върна папката, без да е съгласувала със своя коалиционен партньор и без съгласието на кандидат-министрите в този проектокабинет - още тогава трябваше да бъдат затворени разговорите. Защото поне на мен тогава ми стана ясно, че целта на ГЕРБ са предсрочни парламентарни избори. Изглежда ПП-ДБ считаха, че това е поредният блъф и опит за лавиране в тези преговори. Но това, което и днес се случи с официалното заявление в парламента, показва, че в действителност ГЕРБ са имали първоначалната идея да отидат на предсрочни парламентарни избори.

Утре има извънредно заседание на Народното събрание. Знаем, че когато Народното събрание се произнесе, президентът може да продължи конституционната процедура, чрез връчване на втори мандат, съставяне на правителство в настоящия парламент. Втората папка с  проучвателния мандат се връчва на предложен за министър-председател от втората по големина парламентарна група, а именно тази на коалицията ПП-ДБ. Обречен ли е обаче и вторият мандат? Доц. Любенов, обречен ли е вторият мандат? Преди малко се насочихме натам.

Аз мисля, че е обречен, не виждам как може да бъде реализиран втория мандат. Отново да се върнат на масата за преговори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. И поне, това, което и вчера заявиха категорично от ГЕРБ-СДС е, че няма да водят разговори за втория мандат.

Въпреки, че нямаме официален коментар от Бойко Борисов. Знаем, че напоследък, когато той се появява, винаги е като балансьор в отношенията.

Едва ли се съмняваме, че Бойко Борисов говори с гласовете на този женски квартет, който беше излъчен да води разговорите с ПП-ДБ. Така че според мен, да, обречен е. Сега въпросът е дали те ще задържат мандата 7 дни, заа да опитат отново да проведат някакви разговори с ГЕРБ-СДС или ще го върнат веднага.

При положение, че казахте, едни нови избори ще са доста трудни за ПП-ДБ, има логика да го задържат, може би...

Те нямат много полезни ходове. Сега, ако задържат 7 дни мандата, какво правим тогава? Отново ли ще викат на разговори ГЕРБ, след тази думи, които се отговориха. Това ще бъде много унизителна ситуация. Много унизителна ситуация, която още повече, според мен ще ерозира недоверието във формацията. Напротив, след като е ясно, че се отива на избори, от тук насетне трябва да се готвиш за тези избори. Вярно, имаш малко козове в ръцете, в рамките на кампанията, но участваш до край.

Какви обаче предизвикателства, може би ще срещнат политиците с последните промени от Конституцията, знаем, че те все още не са доизкусурени? И може би е интересно да видим, за първи път тези промени ще са в сила. Вашите притеснения и опасения, какви са доц. Любенов?

Да, за първи път служебно правителство ще бъде съставено след промените в Конституцията, по нова процедура. Моите опасения са свързани най-вече с това, чия ще бъде отговорността. Защото сега нито отговорността ще бъде на президента, нито на Народното събрание. Вярно е, че ще има действащ парламент, който ще може да осъществява парламентарен контрол. Но да си представим една такава ситуация. Сега президентът е избирал 10 души, формално погледнато, толкова са вашите колеги ги преброиха. Той избира министър-председател, министър-председателят предлага списък с министри. Президентът трябва да издаде и да подпише Указ, ако не го направи, отиваме за гласуване в Народното събрание.

Ако Народното събрание не го гласува?

Народното събрание дали ще го гласува, това вече е друг въпрос. Но да се върнем към хипотезата, че парламентът ще действа добронамерено, ще подпише този указ, ще издаде указ, ще се стигне до служебно правителство. Но ето, изпадаме в една ситуация, при която има някакви скандали с някои министри, те не се справят добре с работата си. Тогава президентът обаче, не може да отстрани тези министри, защото предложението, което прави министър-председателя за състав на министерски кабинет е негово, а не на президента. И тогава президентът трябва да уволни министър-председателя и да избере нов, за да се сформира ново правителство. Разбирате ли, в каква ситуация попадаме? Тоест, можем да се изправим в ситуация, в която отново да имаме безконтролно служебно правителство, което да работи в един по-продължителен период от време. Защото сега идеята е, да, това служебно правителство, чисто техническо ще бъде, под контрола на Народното събрание, да проведе предсрочните парламентарни избори. Но да си представим ситуация, в която в следващия парламент също се проточат преговорите. Тогава, какво правим с това служебно правителство?

Казахте безконтролно служебно правителство с доминиращи политически лица от чия политическа група?

Ако погледнем хората, които могат да бъдат избрани за служебни премиери, там доминация имат ГЕРБ. Това са в по-голямата част това са хора, които са тясно свързани с ГЕРБ, някои от тях са имали политическа кариера в ГЕРБ, като председателя на Сметната палата, хора, които са заместници включително, да не говорим за председателя на Народното събрание. Ами ето, най-чисто би било президентът да връчи мандата на председателя на Народното събрание, Така че това тогава би било кабинет на ГЕРБ, служебен кабинет под контрола на Народното събрание, с подписа на Румен Радев, така че това ще бъде една доста интересна ситуация. Правителство на ГЕРБ, което ще прави предсрочните парламентарни избори. Борисов и ГЕРБ винаги са се опитвали да търсят буфер, защото знаем, че когато той подаваше оставка и имаше служебен кабинет, който служебен кабинет обикновено тогава назначаваше президента Плевнелиев. И той се надяваше един такъв буфер да може отново той да възстанови подкрепата за ГЕРБ.

Но сега е друга реалността, да?

А сега няма да има такъв буфер, защото на практика Росен Желязков може да бъде служебен министър-председател. А той е една от политическите фигури, свързани с ГЕРБ.

Вашите наистина последни прогнози да обобщим. 2 в 1 избори дали ще се осъществят и как ще се отразят на България? Ако се случат и какви са според вас, най-най- възможните сценарии?

Това би било най-логично изборите да бъдат 2 в 1. Защото, да вярно, ще пострада кампанията за европейските избори. Винаги чуваме гласове, че смесването на европейски с национални избори не е най-добър вариант. Но ето, и в Белгия дори, в Белгия на 9 юни ще бъдат проведени освен избори за европейски парламент и национални избори за Белгийски парламент. Така че това няма да бъде прецедент.

Още по темата: общо новини по темата: 1540
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/257 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: