Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Мангъров: Да пиете антибиотик, за да нямате усложнения, е като да си гипсирате крака, преди да го счупите
Автор: Георги Иванов 15:14 / 12.03.2024Коментари (0)1036
© Фокус
Превантивната роля на антибиотиците не съществува - това е все едно да си гипсирате крака, преди да го счупите, за да не го счупите. Това каза доц. Атанас Мангъров в “Денят на Фокус" по радио “Фокус". От 1 април хората би трябвало да се сдобиват с рецепти за антибиотици само по електронен път. Целта е да се намали употребата на тези лекарства, по която България е на второ място в ЕС, съобщи Министерството на здравеопазването. С доц. Мангъров коментирахме тази тема.

“Аргументът, че електронните рецепти ще намалят изписването на антибиотици с 30%, е кух. Да се въведе изписването на всички медикаменти - не само на антибиотици, но и на другите лекарства, единствено по електронен път, е все едно да се каже, че в магазините ще се пазарува само с банкови карти от 1 април. Може да стане, но е глупаво", сподели доц. Мангъров.

Трябва да има както едната опция за изписване, така и другата. “Трябва да има и електронни, и обикновени рецепти. Тези хора, които се опитват да въведат подобна мярка, не мислят, а повтарят и изпълняват всичко, което им се каже от ЕС най-вероятно", смята доцентът.

Можем да се борим със свръхупотребата на антибиотиците, но по друг начин. “Прекомерната употреба на антибиотици се дължи на две неща- недостатъчна компетентност на лекарите и ниска здравна култура на населението. Това са полуинтелигентите, които смятат, че ако не им се даде антибиотик, ще загинат. Тези хора настояват за антибиотици", каза още доц. Мангъров.

Когато един лекар изпише антибиотик, никой не може да го укори, че се презастрахова, а той прави точно това. Колкото по-некомпетентен е медикът, толкова по-голям е стремежът му да се презастрахова, като предпише антибиотик, заяви още медикът.

“Кога се изписва антибиотик - когато се постави диагноза, която да го предполага. Ако нямате диагноза, с която това изписване да се оправдае, няма смисъл от него и всъщност не знаете какво правите. Уилям Остер преди повече от 100 г е казал, че неудържимото желание да лекуваш, преди да си поставил диагнозата, отличава лошия лекар от добрия. За да се постави диагноза, трябва да се мисли, а не всеки го може", каза шеговито събеседникът.

Гнойна ангина, бронхопневмония, отит- писъци от болки, невъзможност да стоиш на краката си, посиняване - тези неща могат да оправдаят антибиотика, смята доц. Мангъров. “Тези заболявания обаче не се развиват за един ден - усложненията стават в хода на заболяването. Когато някой на първи или втори ден след вдигане на температура на детето Ви каже, че то има гнойна ангина, това е всъщност начин да телеграфира, че не знае какво става с пациента. “Да му изпишем антибиотик, за да сте спокойни Вие и най-вече аз като лекар", уточни Мангъров.

Трябва да сте наясно с хода на тези заболявания и да изчаквате. “В 90% от случаите става дума за остра вирусна инфекция - между 7 и 10 дни - 4-5 дни всички симптоми са в остра фаза. 10-20% е възможността да няма усложнения, само че детето трябва да си стои вкъщи. Не трябва да го насилвате да яде, когато е болно детето. Няма нужда да изпадате в ужас. Трябва да пие възможно повече течности. Не опитвайте на всяка цена да сваляте високата температура, защото това е само защитна реакция на организма", успокои родителите доц. Мангъров.

По какво да разберем, че детето вероятно отива към усложнения - ако след седмица видите, че всеки следващ ден състоянието му се влошава, трябва да се направи преоценка, даде съвети събеседникът. “Вероятността за това е едно към десет- на 10 заболявания един път може да се наложи то да пие антибиотик, но не на втори-трети ден, а на седми-осми", каза още той.

“Човек е кретеноустойчив, но не бива да се злоупотребява с това му качество. Всеки може да купи за себе си или за детето си антибиотик - няма да се случи кой знае какво, но когато то се разболее от тежка инфекция, например тежък менингит, ние сме принудени в болницата да му даваме тежки антибиотици, които то по принцип не трябва да приема. Причината е, че е изградило резистентност към този тип лечение. Като лекари се оказваме в състояние на безизходност, защото този или онзи някога е искал да се успокои, защото детето било с температура трети ден. Тази зима през кабинета ми минаха хиляди деца, а съм изписал не повече от 10 антибиотика", каза още Мангъров.

Още по темата: общо новини по темата: 11876
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: