Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Днес празнуват дами с прекрасно име
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:08 / 31.12.2022Коментари (1)198
©
Българската традиция има свои правила и повели за посрещането не само на Коледа, но и на Нова година.

 

Както на Рождество, всичко, което се прави и слага на масата има специално значение и символика за предстоящата година.

 

Подобно на коледната, новогодишната трапеза у нас трябва да бъде богата и пищна, отрупана с разнообразни ястия и красиво подредена. Колкото повече блюда има на масата, толкова по-голямо ще е изобилието през Новата година и толкова по-плодородни ще са земите.

 

Спорен е въпросът какво да бъде основното ястие. Някои твърдят, че на трапезата задължително трябва да има ястие с птиче месо, докато според други така ще излети късмета. Същият е и казусът със свинското. Едни твърдят, че е на хубаво, други вярват, че носи лош късмет, защото прасето рие в земята.

 

Единият вариант е основното ястие да е от птиче месо – пиле, петел или пуйка. Птицата обикновено се пълни с ориз, а в тавата около нея домакинята поставя предварително приготвени сърми, пълнени чушки или картофи.

Другият вариант е на масата задължително трябва да има и свинско месо, от прасето, заклано по Коледа. Както на Бъдни вечер, така и на Нова годината на трапезата се поставят орехи, жито, сушени плодове, туршия, лук и чесън, които се пазят чак до Богоявление.

 

Най-хубавата изненада на празничната трапеза, която радва малки и големи, е баницата с новогодишни късмети. В различните краища на страната баницата се приготвя по различен начин и плънката съответно е различна.

 

Колкото са хората в къщата, токова парчета баница се приготвят плюс едно допълнително. Допълнителното парче се оставя за Света Богородица. Новогодишната баница се слага от домакинята в центъра на масата и се завърта три пъти.

 

Всеки взима парчето, което се е паднало пред него, за да разбере какъв ще е късметът му за следващата година. Преди години късметите са били единствено от дрянови клонки. Днес има много готови късмети с пожелания, които да се поставят в баницата.

 

Семейството не сяда на масата преди най-възрастния човек да прикади всички ястия и къщата, за да прогони злите сили и духове. Накрая се разчупва празничният хляб – обредна пита и започва празничната вечеря.

 

В миналото, когато вечерята е към края си семейство се премествало и сядало около огъня. Там започвали да предсказват бъдещето с помощта на дрянови пъпки и житни зърна.

 

Казват, че сутринта на 1-ви януари е най-доброто време за гадаене, защото тогава съдбата подсказва най-вярно. Врачувало се и на кафе, на боб или с конец.

 

На 31-ви декември домът трябва да е чист и подреден, за да започне годината "на чисто“ и да не носи със себе си миналогодишните проблеми.

 

Ако сте от почитателите на морските дарове, се налага да се въздържате. На този празник блюдата с раци и омари са забранени, за да не върви годината назад.

 

Ако посрещате Нова година в чужбина, означава, че ви очакват пътешествия и през идната.

 

В новогодишната нощ в джобовете на дрехите ви трябва да дрънкат монети, за да сте здрави. Едно от празничните поверия гласи, че жените трябва да са облечени в най-новите си дрехи, за да запазят хубостта си и през новата година.

 

На 31 декември православната църква почита Преп. Мелания Римлянка.

 

Прeп. Мeлaния живялa прeз V в. и билa бoгaтa и знaтнa грaждaнкa нa Рим. Кoгaтo дo нeя дocтигнaли рaзкaзитe зa oтшeлницитe, живeeщи нa изтoк, тя рeшилa дa пoдрaжaвa нa дивния им живoт.

Eдвa 20-гoдишнa, cв. Мeлaния рaздaлa имущecтвoтo cи нa бeднитe и ce пocвeтилa нa мoлитвa, духoвни пoдвизи и cлужeниe нa ближнитe. Тя cтрoилa мaнacтири, бoлници и cтрaннoприeмници. Oбърнaлa мнoгo eзичници и eрeтици към прaвocлaвнaтa вярa.

 

Пoчинaлa в крaйнa бeднocт прeз 434 г.

 

На 31 декември св. Църква почита паметта на двете Мелании - бабата и внучката, и нейния благочестив съпруг Апиниан.

Днес имен ден празнуват всички дами, които носят името Мелания.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.12.2022 г.
0
 
 
Ееее тъкмо бях купил кило омари
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: