Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Диана Ефтимова: Машинното гласуване не е по-малко сигурно от гласуването с хартиени бюлетини
Автор: Харитина Агопян 12:46 / 27.10.2023Коментари (0)266
© Фокус
За 2 години гласувахме 5 пъти машинно, за този период имаше малък брой повредени устройства и преустановяване на машинно гласуване, без да се повлияе на изборния процес. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда.

Тя сподели също, че за предстоящия вот в неделя  не се е наложило  допълнително закупуване на устройства, софтуерът на машините е  инсталиран на всички устройства, които предстои в утрешния ден да бъдат разпратени към секционните избирателни комисии (СИК). Машинното гласуване не е по-малко сигурно и по-различно от гласуването с хартиени бюлетини. Машинно устройство е включено само към електрическата мрежа, това не е електронно гласуване или интернет гласуване.

“Две неща са важни за избирателите, преди те да стигнат до своята секция. Първото е, да са взели решение по какъв начин ще гласуват - машинно или с хартия. И за кои видове избори да гласуват. Специфичното при местните избори е, че се гласува за няколко изборни длъжности, между 2 и 4, според съответното населено място", поясни Диана Ефтимова.

Според нея, в етапите на гласуване с машинно устройство, избирателят трябва да маркира видовете избори за които иска да подаде гласа си, продължава на следващи етапи и маркира съответните кандидати. Има възможност за промяна, ако избирателя се е объркал. На последния екран има опция “Преглед на вашия избор". Ако избирателя забележи, че е сгрешил, има опция “Промени избора" и се връща обратно на първата бюлетина за която е гласувал и ще трябва да извърви цялата процедура още веднъж.

По думите на Ефтимова, в началото избирателите трябва да “маркират изборите за които искат да гласуват. Защото в последствие няма възможност да се промени тази част на избора. В долния десен ъгъл на екрана на монитора са бутоните за следваща страница, и за следващ избор".

“Ако стане проблем при гласуването с машинно устройство, трябва да се обърнете към членовете на СИК. Във всички секции ще има  отговорни лица, които до 20 минути трябва да отстранят техническия проблем. Важно е и това, че ще гласуваме за няколко вида избори, и ще се отпечатват няколко бюлетини от машината, тези бюлетини от машината да не се издърпват преди да се е чул звуковия сигнал от машинните устройства. След сигнала избирателя трябва внимателно да дръпне бюлетините, да ги раздели една от друга, да провери отново избора си и да ги сгъне по начин, по който вече не се вижда неговия избор, да се постави печат от СИК на тези бюлетини. Те се пускат в отделна урна, която е само за бюлетини от машинно гласуване", допълни Диана Ефтимова.

Ако човек има нужда от помощ при упражняване на гласа си, той може да я получи от членовете на СИК, но да не се разкрива тайната му на вота, указанията трябва да се дават от достатъчно голямо разстояние, за да няма видимост към екрана. И да не се влияе върху избирателя от член на СИК. Той само трябва да го упътва на кой екран къде са бутоните. “Ако има избиратели с по-сериозни зрителни увреждания или които имат затруднения в опорно-двигателния апарат и не могат сами да извършат гласуване, те имат право да гласуват с придружител, но придружител не може да бъде член от СИК или партиен представител, застъпник, независими наблюдатели не могат да са придружители. Един и същи придружител може да оказва съдействие само на двама избиратели", поясни тя.

Машини ще има само в секциите, които са с повече от 300 души избиратели по списък. Общо в 9082 секции ще има машини.

Още по темата: общо новини по темата: 690
10.05.2024 »
08.05.2024 »
05.04.2024 »
02.04.2024 »
15.03.2024 »
11.03.2024 »
предишна страница [ 1/115 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: