Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ДАМТН предупреждава: Ховърбордите могат да бъдат опасни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:59 / 05.08.2016Коментари (0)346
©
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) предупреждава, че ховърбордите (електрически скейтборди) могат да бъдат опасни, ако не отговарят на определени технически изисквания. Тези машини попадат под контрол в обхвата на директивата за машини. Неспазването на основните указанията за безопасност, изброени в инструкцията за употреба, може да доведе до повреда на уреда, други имуществени щети, сериозни телесни наранявания и дори смърт.

Ховърбордът има две колела, които балансират, транспортират потребителя с помощта на батерия, задвижвана от безчеткови мотори. Използва се цифрови жироскоп модули и сензори за ускорение и за изчисляване центъра на тежестта на потребителя. Може да се движи напред, назад, да се завърта в двете посоки или да завива на място на открито и закрито. Издържа човек с минимално тегло 15 кг. и максимално - до 120 килограма.

Основния проблем при ховърбордите е прегряването на батерията по време на зареждане, което често води до експлозия, вследствие на което има инциденти и се нанасят материални щети. Този вид машини не са масово разпространени у нас заради високата им цена. Ако намерите ховърборд под цена от 400 лв. - вероятността да не отговаря на изискванията е голяма. Това са продукти, които се продават онлайн и от ДАМТН съветват потребителите да не купуват ховърборди в нисък ценови клас, тъй като това със сигурност е показател, че продуктът няма да издържи тестовете.

ДАМТН е извършила проверки на митница при внос на 19 модела ховърборди (общо 1280 бройки) и не са констатирани несъответствия. Предстои агенцията да закупи евтини продукти и те да бъдат изпитани до края на лятото. ДАМТН припомня, че е задължително машината да бъде маркирана със знака за съответствие СЕ, който показва, че продуктът е преминал тестове и покрива изискванията на европейските хармонизирани стандарти за безопасност.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: