Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Живко Сиромахов: Фамилната обремененост за рака на простатата може да бъде и по майчина линия 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:50 / 06.04.2024Коментари (0)1050
©
Мъжете над 50 години попадат в рисковата група за рак на простатната жлеза. Това каза д-р Живко Сиромахов, уролог с опит в диагностиката и лечението на злокачествените заболявания на отделителната система от болница "ВИТА", в интервю за предаването "Здравето на фокус" на Радио "Фокус".

Друг рисков фактор е фамилна предразположеност - баща, чичо, дядо с рак на простатата. Лекарят обърна внимание, че има някои гени, които се предават по женска линия - от майка, от леля, от баба, които отговарят за карцином на яйчник и на гърда.  

"Когато задавам въпроса, имате ли фамилна предразположеност, винаги питам дали има майка или баба с карцином на гърдата или на яйчника, защото това също е важно". 

Д-р Сиромахов е категоричен, че независимо дали има фамилна обремененост, редовната профилактика е задължителна, защото в началните стадии ракът на простатата няма симптоми.  

"Така че всички трябва да правят профилактика, както казвам на пациентите  - "годишен технически преглед".  

Лекарят поясни, че първата част, преди прегледа, е лабораторната.  

"Най-важното е пациентът да е изследвал маркера за простата - PSA, кръвен, лесно достъпен тест, който не е туморен маркер. Това е молекула, която се секретира от простата. Повишените стойности не говорят категорично за рак, те подсказват, че нещо се случва - може да е уголемена, може да е възпалена, може да има някаква придружаваща инфекция, но е важно пациентът да го е изследвал предварително.

Искам да отбележа нещо много важно, което трябва да се има предвид, за да се изследва правилно маркерът за простата. Пациентът трябва да има 7 дни полово въздържание. Ако е имал полови контакти, се качва маркерът и може да е лъжливо позитивен". 

Д-р Живко Сиромахов каза още, че при втората част от прегледа, която включва ехографската диагностика, е много важна подготовката на пациентите.   

"При уролога те трябва да дойдат с позив за уриниране - трябва да има урина в мехура. Простатата и мехура са свързани органи. Пикочният мехур е кух мускулест орган, ако той е празен, няма как да се види простатата. Преглежда се ехографски, след това пациентът уринира и непосредствено след това се преглежда отново, за да се види дали има остатъчна урина. В този преглед ние търсим рака на простатата, но търсим и доброкачествената простатна хиперплазия, не е редно да преглеждаме само за едното". 

Третият метод на диагностициране е ректалното туширане, допълни лекарят. "Над 70% от карциномите на простатата произтичат от зоната, която е най-близко до дебелото черво. Ако има някакво уплътнение, възел или някаква друга промяна, с този преглед най-лесно можем да го усетим. През ректума се пипа простатата, за да се види дали има някакви възли и уплътнения.“  

Медицината в България разполага с абсолютно всички модерни методи за лечение на карцинома на простатата, подчерта д-р Сиромахов, но обърна внимание, че най-важно е заболяването да бъде открито в ранните етапи. 

Росица АНГЕЛОВА






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: