Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветан Цветанов: Прокарването на руски интереси у нас не остава незабелязано в демократичния свят
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:38 / 10.12.2022Коментари (0)364
© Републиканци за България
Страната ни 2011 година покри техническите критерии – 5 мисии осъществени на територията ни, които бяха положителни. В някои от докладите се отчиташе, че България е по-добре защитена, като външна граница на ЕС, отколкото държави стари членки на Шенгенското пространство – като техника, оборудване и начин на концепция и работа. Това каза председателят на "Републиканци за България" Цветан Цветанов по БНТ.

По думите на Цветанов, това което се случи след 2011 година е Арабската пролет. "Тя промени изцяло концепцията и начина, по който да се приемат нови членове в Шенгенското пространство“. Той припомни, че тогава най-засегнати са били Италия и Малта, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Това провокира анти настроения за нови членки в Шенген. България превъзхождаше Румъния. Това което се случи 2015 година – миграционният поток засегна най-много Гърция и България и това провокира и други настроения в ЕС, защото тогава навлязоха над 1,5 млн. бежанци“, даде за пример Цветанов.

"Възпиращото съоръжение има своя положителен елемент и той беше даван за пример и в ЕС. Въпросът е, че ние не направихме нищо, за да подобрим комуникацията му. Трябваше да бъдат изградени – термовизионни системи, датчици, видеонаблюдение, за да може да се дава изпреварваща информация на центровете във вътрешността на страната, или на граничните ни пунктове и да има възможност да се пренасочва съответната техника и човешки ресурс към дадените точки, които са най-уязвими за такъв поток“.

Цветанов е категоричен, че българските власти не са направили необходимото, за да оборудват Гранична полиция и даде за пример случая с убития граничен полицай, при който автомобилът, с които е бил не е имал термовизионна камера.

"Не забравяйте поведението на България, което не беше последователно след българското председателство. България заложи на европейската карта влизането на Северна Македония и интегрирането и в ЕС. Това беше основният приоритет. Но в Берлинското председателство 2020 г. Борисов се уплаши и не прие решението и инициативата да се даде възможност да започнат преговори за влизането на Северна Македония и Албания в ЕС“.

Цветанов подчерта, че за разлика от България Румъния показва една последователна политика спрямо ситуацията в Украйна, спрямо Руската федерация и е държава, която има хоризонт какво трябва да правят нейните политици.

"Освен това политиката, която правим срещу Русия – виждате скандалното посещение на руския митрополит Антоний. Трябва да дадем отговори като политици защо Румъния видимо изпревари България през последните години, а имахме видима преднина през 2011г. Защо нямаме единна политика спрямо ситуацията в Украйна и прокарваме руските интереси, а това не остава незабелязано за демократичния свят“.

Цветанов е категоричен, че трябва да постигнем своите цели да влезем в Шенгенското пространство и в еврозоната. Това може да бъде осъществено, когато има политически консенсус по важни теми за страната ни във външнополитически план. И добави, че сега е бил най-благоприятният момент

това да се случи. "Трябваше да има много силна дипломация от българското правителство, което за съжаление липсва. През последните 4 години страната ни е в турбулентност, която не дава хоризонт“.

Председателят на Републиканци за България заяви, че не се възползваме и от Плана за възстановяване и устойчивост, а Румъния, която дава за пример е взела 8 млрд. и 900 млн. евро, а ние не ги взехме тези пари. "Ще получим през този месец 2млрд. и 600 млн., а ще загубим 1,5 млрд., защото нямаме парламент, който да има ясни приоритети и законодателство“.

След посещението си в Съединените щати и участието на конференция на Атлантическия съвет Цветанов каза, че в Инициативата "Три морета“ в момента се обсъжда вариантът Украйна и Молдова да се присъединят към нея. "Тогава коридор "Виа Карпатия“ ще е много актуален“.

Цветан Цветанов изрази мнение, че подобни посещения имат съществен принос, за да сме част от демократичния свят и да коментираме теми за сигурността.

Още по темата: общо новини по темата: 496
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: