Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чумата влезе в голям свинекомплекс, обявиха бедствено положение
Автор: Пламена Николова 17:31 / 09.01.2020Коментари (0)1937
©
Частично бедствено положение е обявено в Община Вълчи дол заради африканската чума по свинете, която "влезе" в най-големият свинекомплекс в село Брестак. Това съобщи днес областният управител на Варна Стоян Пасев, предаде репортер на Varna24.bg

До края на седмицата предстои да бъдат загробени близо 40 000 прасета, като до тогава се обработва теренът от 17 декара, предназначен за процедурата. 

Същата фирма има свинекомплекс в шуменското село Никола Козлево, където ще бъдат ефтаназирани 25 000 прасета, стана ясно днес. 

Не е ясно как заразата е стигнала до двата свине омплекса, но са взети всички карантинни мерки, увери днес д-р Георги Чобанов, директор на дирекция "Здравеопазване, хуманно отношение и контрол над фуража" към Министерството на земеделието и храните.

В комплексът в Брестак са отглеждани свине-майки, които се транспортират за разплод до другата ферма и е възможно при транспортирането да се е стигнало до заразата, предположи експертът. 

Той подчерта, че това не е нова вълна на свинската чума по свинете, а продължава разпространението на заразата, пламнала у нас преди време.

И в този случай, ще бъдат предприети всички необходими мерки за овладяването на заразата, която не крие риск за хората, а само за животните, подчерта Стоян Пасев

Отново експерти на БАБХ, заедно с кметовете на населените места от общината и полицаи ще обходят личните стопанства в селата Брестак и Генерал Киселово и ако някъде бъдат открити прасета в задния двор, те трябва да бъдат изклани, каза днес д-р Златина Димова, шеф на БАБХ във Варна.  

Собственикът на свинекомплексите в Брестак и Никола Козлево ще бъде обезщетен по законовия ред, като ще му бъдат заплатени умъртвените прасета на стойността на килограм свинско место, изкупувано по пазарни цени, допълни днес д-р Чобанов. 

Той подчерта, че отглеждането на свине в личните стопанства е възможно, но само при прилагането на всички необходими биомерки за сигурност. 

Стана ясно, че във всички свинекомплекси в страната ежеседмично се вземат проби преди прасетата да стигнат до кланиците. 

Припомняме, че вчера от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обявиха, че са констатирани четири нови огнища на Африканска чума по свинете (АЧС). Положителните резултати от пробите са потвърдени на 8 януари 2020 г. от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Едно от тях е индустриална ферма в с. Брестак, общ. Вълчи дол, обл. Варна. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 39 656 свине.

Пробите са изследвани като пасивен надзор въз основа на огнището в "Тетрахиб“ АД, с. Никола Козлево, обл. Шумен. При откриването на огнището стана ясно, че дейност на обекта е угояване на свине. БАБХ извършва проследяване на движението на животните от и към засегнатия животновъден обект за най-малко 35 дни, предхождащи датата на потвърждаване на заболяването на прасетата. Част от свинете в Никола Козлево са пристигнали от обекта в с. Брестак, което наложи да бъде забранено движението на животни от свинекомплекса и вземането на проби за АЧС.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата  Брестак и Генерал Киселово, общ. Вълчи дол, обл. Варна. Определена е и десеткилометрова наблюдавана зона.  

Ново огнище е регистрирано в обект за отглеждане на източнобалкански свине в с. Веселиново, общ. Смядово, обл. Шумен. В обекта се отглеждат 125 прасета. Землищата на две села Веселиново и Александрово в община Смядово, обл. Шумен попадат в предпазната зона с радиус 3 км.

Друго огнище е констатирано във фамилна ферма тип "А“ с. Гергини, общ. Габрово, обл. Габрово. Там се отглеждат 29 прасета. В трикилометровата предпазна зона влизат с. Гергини, с. Гарван, с. Пейовци, с. Николчовци, с. Рачевци, с. Поповци, с. Чавеи, с. Янковци, с. Милковци, с. Враниловци, с. Стоевци, с. Трънито и с. Пецовци, общ. Габрово, обл. Габрово.

От вируса на АЧС е засегнато и лично стопанство тип "заден двор“ в с. Боров дол, общ. Твърдица, обл. Сливен. Огнището е потвърдено в резултат на подаден сигнал в ОДБХ Сливен за заболели два броя свине. Определени са 3 км предпазна зона, около огнището  и 10 км наблюдавана зона.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатите обекти, при спазване на нормативните изисквания.

Още по темата: общо новини по темата: 37
19.07.2023 »
27.09.2021 »
12.09.2021 »
05.03.2020 »
12.02.2020 »
18.01.2020 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: