Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Четирите млади израелки, задържани с трева на летище Варна за над 3 млн.лв., остават в ареста
Автор: Пламена Николова 11:30 / 24.09.2020Коментари (0)515
©
Илюстрация
Четири израелски гражданки, обвинени в кондрабанда на упойващо растение, ще продължат престоя си в ареста, съобщиха от пресслужбата на Апелативен съд -Варна.  

Варненският апелативен съд разгледа жалбите на четири гражданки на Израел срещу постановените им от Окръжен съд – Варна най-тежки мерки за неотклонение и потвърди задържането им под стража.

Цофия Й. – на 21 г., Ривка З. – на 22 г., Бат-ел П. на 22 г. и Одел Ц. – на 23 г., са били задържани на 9 септември при пристигането си на Летище Варна с полет от Тел Авив. Растения с тегло 93 330 кг били разпределена в 5 куфара, оставени на багажната лента. Четирите жени са обвинени, че в съучастие са пренесли през границата тревиста маса – растение кхат, съдържащо наркотични вещества. За това престъпление законът предвижда наказание от 10 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 100 до 200 хиляди лв.

В четири отделни производства Апелативният съд изслуша становищата на страните и прецени доказателствата: физико-химична експертиза; справка от Сектор БОП; разпити на обвиняемите и на свидетели; документи от посолството на Държавата Израел; договор за наем на апартамент във Варна, сключен в полза на момичетата.

Според изготвената експертиза, изследваните проби показват наличие на две наркотични вещества: високорисковото катинон и рисковото катин, включени в забранителни списъци.

Именно съдържанието на тези вещества в растенията е сред основанията на прокуратурата да заключи, че е извършена трансгранична контрабанда. По предварителни данни на обвинението, стойността на наркотика е над половин милион евро. Според представителя на Апелативната прокуратура, младите жени са извършили престъплението по користни подбуди, срещу договорено заплащане. А мъжът, организирал пътуването им, преди година е бил задържан в Париж с 37 кг  кхат. Цитирани бяха данни, според които израелски граждани често внасят кхат в Западна Европа. От началото на годината 73 израелски граждани са арестувани в ЕС за пренос на упойващата трева.

Защитата на четирите чужденки оспори извършването на контрабандата, с мотива, че товарът не е преминал през митническата граница на страната ни. Деянието е останало във фазата на опита: момичетата самоволно се отказали от намеренията си да внесат растението и не взели куфарите си. Според адвокатите, след като експертизата не дава информация за концентрацията на забранените активни вещества в иззетите растения, не може да се заключи, че е нарушен законът. Израелските гражданки са с чисто съдебно минало и нямат криминални регистрации.

Пред съда Цофия, Ривка, Бат-ел и Одел изразиха желание да напуснат ареста, защото не са удовлетворени от хигиената и порядките, а храната не съответства на изискванията на религията им.

Съдът прецени, че са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление и съпричастността на четирите жени. В тази посока са доказателствата: 93 кг от растението кхат; показанията на митнически служители и обясненията на обвиняемите, които признават, че са ги пренесли. Съдебният състав намира, че няма опасност при по-лека мярка за неотклонение момичетата да извършат престъпление, но може да се укрият от наказателно преследване. Законът допуска, че този риск съществува при повдигнато обвинение за престъпление, наказуемо с над 10 години лишаване от свобода. Още повече, че момичетата са граждани на държава извън ЕС, нямат постоянен адрес у нас и е вероятно да напуснат България. Настоящатата инстанция съобрази, че растението кхат не е е забранено в Израел, притежанието му там не е престъпление и не се наказва.

Решенията на Апелативния съд бяха взети с особено мнение на председателя на съдебния състав, който счита, че най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо четирите израелски гражданки, обвинени в контрабанда на наркотици, би могла да се замени с домашен арест. 

Определенията не подлежат на обжалване.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
49-ото Народно събрание
Закупуване на самолети F-16
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: