Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българското следствие помогна за разкриването на престъпление в САЩ срещу хора, разпространявали порнографски материали с участието на деца
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:42 / 26.01.2023Коментари (0)259
©
илюстративна снимка
На 23.01.2023 г. в щата Флорида, САЩ, 12-членно федерално жури призна български гражданин за виновен по дело за участие в престъпна група за създаване, популяризиране и разпространение на снимки и видеоклипове с порнографско съдържание, в които са използвани деца. Това съобщават от Прокуратурата на Република България.

Предстои през м. април т.г. съдия от Федералния окръжен съд да се произнесе за размера на наказанието, което според местните закони е от 15 до 50 години лишаване от свобода.

49-годишният П.В. бе задържан през м. ноември 2021 г. в България в хода на международна операция срещу разпространението на детска порнография с участието на Министерство на правосъдието на САЩ, Департамента по вътрешна сигурност на САЩ, Националната следствена служба (НСлС) и Върховна касационна прокуратура (ВКП). По искане на американските власти българинът бе екстрадиран в САЩ, където е разследван за извършените престъпления заедно с още пет лица. 

В хода на наказателния процес (на 19 януари 2023 г). във връзка с процесуалните действия, извършени на територията на Република България, и оказаната правна помощ е изслушан следователят от НСлС Чавдар Ангелов. От българска страна в разследването участва и Светослав Василев, ръководител на отдел "Киберпрестъпления“ в НСлС. 

В съобщение на Министерството на правосъдието на САЩ се изтъква доброто сътрудничество и приноса на следователите от НСлС и прокурорите от ВКП, както и на властите в Нидерландия, за успешното разкриване на мрежата за разпространение на порнографско съдържание с деца в интернет и изправянето пред правосъдието на участниците в престъпната група.

Българският гражданин П.В. е признат за виновен по две обвинения – за участие в престъпна група за рекламиране на визуални изображения на непълнолетни, показващи явно сексуално поведение, както и за тяхното разпространение. Според доказателствата, представени в процеса, П.В. е бил администратор на интернет сайт, генериращ порнографско съдържание, с участието на малолетни и непълнолетни лица. Членовете на базирания в САЩ интернет бизнес примамвали момчета и момичета под 18-годишна възраст, включително и малолетни, за да ги използват като "детски модели“. 

На сайта били качени над 4,6 млн. изображения, снимки и видеоклипове с деца, някои на видима възраст между 6 и 10 години, заснети в сексуални и провокативни пози. Жертвите били предимно от Украйна, Молдова и други държави от Източна Европа. 

Абонати и потребители на уебсайтовете са били граждани от над 100 държави, включително и България. Част от съдържанието било общодостъпно, но  се предлагал и платен абонамент. В резултат били генерирани приходи от близо 9,5 млн. долара, като по банкови сметки на П.В. са преведени 434 000 долара. За легализирането на финансовите средства участниците в престъпната група са регистрирали фиктивна компания за търговия с бижута. 

Съобщението на Министерство на правосъдието на САЩ по случая може да прочетете тук.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Почина патриарх Неофит
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: