Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Български артисти ще представят София на арт фестивал в Париж
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:10 / 09.11.2021Коментари (0)271
© et-tuttiquanti
Близо 30 български артисти ще се съберат в Париж в края на ноември, за да представят съвременното ни изкуство в арт фестивала "Един уикенд на изток“ (Un weekend à l’est). Вече пета година събитието осветлява актуалната културна сцена на столици от Централна и Източна Европа, като в това издание фокусът е София.

Фестивалът се открива на 24 ноември с филма на Мила Милева и Весела Казакова "Жените наистина плачат“ с Мария Бакалова и до 29 ноември в близо 20 различни галерии, кина, книжарници и театри в артистичния Латински квартал на Париж ще се състоят 30 събития, разказващи за родното изкуство и артисти. Селекцията от изложби, дискусии, кино, пърформанси, литературни срещи, концерти и др. е направена от френско-канадската фондация, организатор на проявата. Патрон на изданието "Един уикенд на изток“, посветено на София, е аниматорът и режисьор Теодор Ушев, а почетен гост – писателят Георги Господинов, пише Монитор.

Съвременната българска литература ще бъде представена от писателите Теодора Димова, Капка Касабова, Аксиния Михайлова, Ружа Лазарова, Георги Господинов. Българо-френският преводач, преподавател и българист Мари Врина-Николов ще разкаже за някои от големите ни автори.

Специален акцент са инициативите, посветени на две познати и обичани във Франция личности, чийто житейски и професионален път е свързан с Париж. Философът и литературен теоретик Цветан Тодоров ще бъде почетен с участието на неговата дъщеря – Леа Тодоров. Ценителите на Кристо и неговото творчество пък ще имат възможност да разговарят с Лор Мартен – президент на проекта по опаковане на Триумфалната арка, и с основния двигател на реализирането му – племенника на артиста Владимир Явашев.

Прожекции на филми, срещи-разговори, майсторски клас и изложба на Теодор Ушев са програмирани в различните фестивални дни. Георги Господинов ще бъде гост на Института по политически науки и няколко книжарници в Латинския квартал. Двамата с Ушев ще се включат и в дискусия в театър "Одеон“.

С изложби ще бъдат представени визуалните артисти Нина Ковачева, Стефан Николаев, Недко Солаков, фотографът Евгения Максимова, Никола Михов, като и Люба Халева – илюстратор и автор на плаката тази година. Френската публика може да открие и изложбата "Лета“ на фотографката Елина Кешишева, която това лято беше изложена в Националната галерия в София.

Програмата включва и музикални вечери в две от най-старите църкви на Париж – Сен Жермен де Пре и Сан Сюлпис. За меломаните ще има самостоятелен концерт на цигуларя Светлин Русев, участие ще имат още пианистите Георги Черкин, Емануил Иванов и сопраното Ина Кънчева.

Богата е и кинопрограмата от документални, игрални и анимационни филми. Ще бъдат показани "Февруари“, "Бащата“, "Червено, твърде червено“ и др. Специален фокус е творчеството на Бинка Желязкова.

Фестивалът "Един уикенд на изток“ е създаден през 2016 г. от бизнесдамата, меценат и издател Вера Михалски и Брижит Бушар – негов артистичен директор. Предишните издания бяха посветени на Варшава, Киев, Будапеща и Белград.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: