Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българска кайсия на пазара тази година няма да има - ето причината
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:41 / 11.04.2023Коментари (0)399
©
Реколтата от кайсии, ранни праскови и череши е изцяло провалена заради студа в края на март, съобщи пред "Телеграф“ председателят на Управителния съвет на Съюза на дунавските овощари Николай Колев.

В нощта на 29 срещу 30 март температурите в региона на Русе и Силистра паднаха до минус 6 – минус 7 градуса, което нанесе сериозни поражения не само на костилковите, а и на семковите овощни видове.

Унищожена

"Българска кайсия на пазара тази година няма да има. В целия регион кайсията е на 100 процента унищожена, на много малко места по най-високото са останали единични бройки на дърво. Ранните сортове череши също са изцяло унищожени, за късните все още не може да се констатира, но прогнозите не са добри. Прасковата е измръзнала, само тук-там е оцеляла“, допълни Колев.

Той обясни, че когато са паднали температурите в края на март, всички кайсии – и от ранните, и от късните сортове, вече са били прецъфтели и се намирали във фаза "ядка“. В тази фаза дори температура от минус 2 градуса била фатална за реколтата.

За семковите видове, като ябълка и круша, още е рано да се каже какви са пораженията. Стопаните обаче са констатирали, че в градини, разположени на ниски места, реколтата е изцяло провалена.

"Така е не само в нашия регион. Колеги от Сливен и Карнобат съобщават, че и при тях черешите и прасковите са изцяло унищожени. Оцелели са частично ябълките и крушите, тъй като по-късно цъфтящите издържат на по-ниска температура. Мога да кажа, че като цяло на пазара тази година няма да има български плодове“, категоричен е председателят.

Според него при тази ситуация повечето от стопаните, отглеждащи овощни култури, не само ще бъдат на загуба, а ще са изправени пред фалит. До настъпването на студовете те вече били направили 80 процента от разходите по отглеждането на овошките, а реколта няма да приберат.

Украйна

"Най-скъпите операции – основно торене, резитба, вече са направени. Оттук насетне като разход им оставаха няколко пръскания и прибиране на реколтата, каквато няма да има. Колегите дължат пари на фирми, от които купуват торовете и препаратите за растителна защита. Всичко е на отложено плащане, а като не приберат реколта, няма да има как да платят“, обясни Колев.

Той посочи, че Съюзът на дунавските овощари е подкрепил протестите на зърнопроизводителите срещу вноса на зърно от Украйна. От същата тази директива били засегнати и стопаните, отглеждащи овошни култури.

"Внасят се плодове и зеленчуци от Украйна с ниска себестойност, защото не са отглеждани по европейските изисквания. Влизат с ниска цена и по никакъв начин българският производител не може да реализира своята продукция. Същото е както при зърното, само че при нас един плод трябва да го продадеш на втория-третия ден след откъсването, след това става брак. Зърното може да стои на склад няколко месеца до година, така че от тази гледна точка ние сме по-ощетени“, обясни председателят на Съюза на дунавските овощари.

Цели полета без реколта

Има цели полета в Североизточна България, които тази година ще останат без реколта. Това съобщи климатологът проф. Георги Рачев. Причина за това е необичайно студеното време за сезона през изминалата седмица. Температурите в изминалите седем дни бяха с между 4 и 6 градуса по-ниски, отколкото са средните за този месец, уточни климатологът. Той допълни, че има и много замръзнали овощни култури, сред които кайсии и праскови.

Заради влажното време и дъждовете е възпрепятствано пръскането на културите, които традиционно се реализират по това време на пролетта. След другата седмица ще започне и засаждането на ранните култури.

Добрата новина е, че има сериозно подобрение на почвената влага, що се отнася до първите 25 см почвен слой. Падналите дъждове, както и очакваните през настоящата седмица валежи ще попълнят почвените запаси, допълни климатологът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Kатастрофи Великотърновско
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: