Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България била една от най-демократичните страни в света
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:50 / 05.03.2020Коментари (0)9067
©
Американската организация "Freedom House“, посветена на подкрепата и защитата на демокрацията по целия свят, публикува годишния си доклад за състоянието на демокрацията и гражданските свободи в страните по света за 2019 година.

В него България получава 80 точки от 100 възможни и е класифицирана със статус "Свободна“ (от възможни – "Свободна“, Частично свободна“ и "Не свободна“). Страната ни запазва същите точки (80) от доклада за 2018 година.

По отношение на политически права страната ни получава 34 точки, като най-високият резултат от 40 точки е за страни като Австралия, Канада, Дания, Финландия, Япония.., а най-нисък – за страни като Йемен с 1 точка, Венецуела - 2, а има и страни като Туркменистан, Таджикистан и Северна Корея, които са с… 0 точки. За 2018 година България е била с 33 точки по отношение на този критерий.

 

В графата: граждански свободи, България получава 46 от максимални 60 точки. Там на върха са Финландия, Люксембург, Норвегия и Швеция. Най-ниско по отношение на свобода за гражданите си са страни като Сирия, Сомалия, Саудитска Арабия и Северна Корея. В доклада от 2018 година страната ни е с 47 точки по отношение на гражданските свободи.

Относно България "Freedom House“ прави следната характеристика и дава следната оценка: Множество партии се състезават в демократичната система на България и през няколко десетилетия има няколко трансфера на власт между конкурентните партии. Страната продължава да се бори с политическата корупция и организираната престъпност. Докато медийният сектор остава плуралистичен, концентрацията на собственост е нарастващ проблем. Журналистите срещат заплахи или насилие в хода на работата си. Етническите малцинства, особено ромите, са изправени пред дискриминация. Въпреки недостига на финансиране и други пречки, групите за обществени права са активни и влиятелни, завършва БГНЕС.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: