Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българите живеят най-малко в ЕС: Стресът идва най-вече от недоимъка, от мизерията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:41 / 07.05.2024Коментари (0)1007
© bTV
България е с най-кратка продължителност на живота в страните от Европейския съюз и на Балканите. Това показват данните на Евростат и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Средностатистическият европеец през 2023 г. е живял до 81-годишна възраст, а българинът – с около 5 години по-малко, т.е. до 75 години и осем месеца.

Най-дълголетно е населението на Лихтенщайн – средно там живеят до 84 години и осем месеца.

В Гърция продължителността на живота е средно 81 години и шест месеца, а в Румъния – 76 години и шест месеца, което е почти с една година повече от тази у нас. В Сърбия и Северна Македония средната продължителност на живота е над 76 години, а в Турция – над 78 години.

Според Националния статистически институт (НСИ), регионът с най-висока смъртност в България е Северозапада. Има ли обаче отношение благосъстоянието върху продължителността на живота?

Пред поликлиниката във Враца екипът на bTV среща възрастно семейство – той е на 75 години, а тя е на 68 години. Току-що са направили непланиран разход за лекарства от почти 100 лева.

"Аз съм с 600 лева пенсия, той е с 1200 лева. Стресът идва най-вече от недоимъка, от мизерията“, признава Николинка Мишонова.

Според медиците причините за по-ниската продължителност на живота са комплексни. Личният лекар д-р Даниела Торбова се е сблъсквала с какви ли не парадокси в практиката си – от тоталното неглижиране на профилактичните прегледи, улавящи навреме тежки диагнози, до пациенти, които решават, че интернет ги прави по-компетентни от медиците. И дава пример с отминалите празници.

"Колкото и да си говорим, има пациенти, които решават, че диабетът не боли. Защо път да не се наядат и напият за Великден като хората, без хапчета?! Напоследък наблюдаваме подмладяване на сърдечносъдовите инциденти – инсулти, инфаркти под 50 годишна възраст, което е свързано със стреса, с напрежението, с тютюнопушенето, с алкохола“, отбелязва д-р Торбова.

Едно от най-важните причини за по-дълъг живот е качествената храна. Как се пазарува обаче в Северозапада?

"За съжаление, първият им въпрос е за цената – държат на ниската цена, не се интересуват, че повечето от тези храни са с високо съдържание на оцветители и палмова мазнина. Всичко зависи от парите в джоба“, отбелязва Мария Иванова, която е собственик на магазин.

Николина, която доскоро е работила като болногледачка в Италия, дава пример. "Там живеят до 90-100 годени, аз съм я водила на 97 години да си прави косата синя – всеки четвъртък, защо е така в Италия. А тука – не. Ама там знаете ли какви пенсии взимаха тогава?!“, обяснява тя.

Освен по ниски доходи Северозападът води и по смъртност пред останалите региони в България, като мъжете живеят по-малко от жените.

"Смъртността е съвкупност от много фактори. Младите хора бягат от нашия регион, младите хора не раждат, остава все по-възрастно население, което е доста болнаво“, категорична е Ралица Спасова, главен експерт в отдел "Статистически изследвания“ към НСИ-Враца.

По данни на статистиката Видин е сред най-бързо обезлюдяващите се области.

"Бидейки държавата с най-нисък стандарт на живот в ЕС, може би е логично да очакваме и по-ниска продължителност на живота. Ако обаче направим съпоставка с други държави – такива, които са извън ЕС, ще се окаже, че например хората в Куба и в Никарагуа имат по-висока средна продължителност на живота от нас. Според мен това е индикатор, че нещо у нас не е наред и смятам, че на първо място това е здравеопазването“, обясни доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението при БАН.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: