Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борисов разговаря с председателя на Военния комитет на ЕС генерал Клаудио Грациано
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:19 / 22.04.2021Коментари (0)417
©
Нашето правителство винаги ще бъде на страната на евроатлантическите ценности, сред ключовите ни приоритети е опазването на сигурността, надеждната защита и отбрана на България. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на онлайн срещата му с председателя на Военния комитет на Европейския съюз генерал Клаудио Грациано.

В рамките на разговора премиерът Борисов обърна внимание на ескалацията на напрежението в Черно море, която по думите му буди притеснение и е необходимо да се водят разговори по темата.

"Последните четири години са изключително успешни за българската армия“, изтъкна още министър-председателят Бойко Борисов, акцентирайки върху интензивния процес на модернизация, който е в ход по отношение на въоръжените ни сили. Премиерът изтъкна, че България е сред държавите, които достигнаха нивото от 2% от БВП разходи за отбрана. Същевременно доходите на българските военни бяха увеличени и се проведоха десетки военни учения на територията на страната. Борисов напомни, че България закупи нови многофункционални изтребители F-16 блок 70, а също така се работи усилено и за закупуването на два нови кораба.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи още, че в национален план, след приключилия Стратегическият преглед на отбраната, вече е одобрена и новата Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г. Целта е българските въоръжение сили да бъдат модерни, оперативно съвместими, с единна система за командване и управление в мирно време и при кризи и най-вече да разполагат с основните приоритетни отбранителни способности, адекватни на рисковете и заплахите.

В рамките на разговора премиерът Борисов отбеляза, че общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е една от най-бързо развиващите се политики и изтъкна огромната роля на Военния комитет и Военния секретариат на ЕС в подкрепа на амбициозните европейски цели в тази посока. Премиерът посочи, че България е активен участник във формирането на отбранителния пакет на ЕС след представянето на Глобалната стратегия през 2016 г. Страната ни участва във всички ключови инициативи и от самото начало подкрепя изготвянето на т.нар. Стратегически компас, който е в интерес на постигането на консолидацията и изграждането на обща европейска стратегическа култура по отношение на отбраната.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна още, че България вижда своето място и принос в европейската отбрана като член на НАТО и ЕС, особено с оглед единния комплект от сили и способности, с които разполага. "Ето защо ние разглеждаме запазването и засилването на трансатлантическата връзка като съществен елемент от стратегическата автономност на ЕС“, добави премиерът. Българският министър-председател обърна внимание и на засилващите се очаквания както в рамките на ЕС и НАТО, така и от нашите партньори, към ролята на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в справянето с новите заплахи пред сигурността и с управлението на кризи. За пример Борисов даде кризата с пандемията, която ясно демонстрира очакванията към способността на въоръжените сили да оказват съдействие в борбата с това огромно предизвикателство.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: