Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борислав Гуцанов съобщи за възможни злоупотреби с публични средства в системата на затворите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:45 / 15.09.2023Коментари (0)382
©
"Кой и как допусна договарянето на колосалните като сума 43 млн.лв. за доставка на храни и напитки в системата на затворите, без предварително обявление и с по един кандидат?“. С този въпрос народният представител и организационен секретар на БСП Борислав Гуцанов се обърна по времето на парламентарния контрол днес към правосъдния министър.

Той посочи: "С решение от 18 май на изпълнителния директор на ДП "Фонд затворно дело“ е открита процедура по договаряне без предварително обявление с предмет - доставка на храни и напитки на едро за лафки и бюфети в местата за лишаване от свобода. Видно от регистъра на обществените поръчки данните от поръчката са с прогнозна стойност 43 609 000 лв., като за участие в процедурата са поканени по един-единствен участник за всяка от 4-те обособени позиции. Едно от лицата е поканено като единствен участник в 2-те обособени позиции“, подчерта Борислав Гуцанов.

По думите му, високите прогнозни стойности на поръчката, както и нейният предмет, свързан с доставката на стоки до местата за лишаване от свобода, предполага ефективно разходване на този публичен ресурс.

"Дали това е така при този начин на обявяване – силно се съмнявам. Как ще бъде изпълнена тази поръчка така, че да има нужната конкуренция между отделните фирми и да се избере наистина най-подходящата фирма, след като всичко е останало на тъмно?“, добави Борислав Гуцанов и се обърна към правосъдния министър: "Как е направен изводът, че едно-единствено лице би могло да изпълни всяка една от обособените позиции по поръчката? Ще бъде ли проведена и възложена тя при обявените условия, предвид явното противоречие с принципите на конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация и какви действия ще предприемете?“

АДФИ ще прави проверка – както по този случай, така и по предишно питане на Борислав Гуцанов във връзка с доставката на газьол, отново за затворите, стана ясно от отговора на министър Славов.

"Добре е, че АДФИ предприема проверките, тъй като е публична тайна, че в тези доставки има нарушения от години. И когато се стига до пряко договаряне, и то с по една фирма на поръчка за по 10 млн. лв. на позиция – е абсурдно. Какво излиза - за 50 хил. лв. провеждаме процедура по ЗОП, а за 10 млн. лв. не провеждаме нищо. И това се случва точно в правосъдното министерство“, посочи Борислав Гуцанов.

Той добави, че очаква резултати при предприетите мерки, тъй като по думите му там става въпрос за близо 2 млн. лв. щети, причинени на държавата. "За доставката на храните – наясно сме, че преди процедурата е имало друга, открита процедура – но става дума за над 43 млн. лв. публичен ресурс и категорично, не бива да се подхожда по този начин“, категоричен бе социалистът.

Още по темата: общо новини по темата: 1541
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/257 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: