Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Банкери: "Омикрон" ще вдига още цените на стоките и услугите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:19 / 30.12.2021Коментари (0)881
© iStock
Разпространението на нови варианти и щамове на коронавируса, какъвто е "Омикрон", биха засилили допълнително инфлационния натиск и то със стагфлационен характер. Това се посочва в регулярния месечен бюлетин на Българската банка за развитие (ББР) за декември.

Причината е повишаването на риска от нови внезапни затруднения от страната на предлагането с последващ негативен натиск и върху съвкупното потребление, респ. върху възстановяването на икономическия растеж. Поради всичко това, оценката на рисковете за икономическата активност и растеж в краткосрочния хоризонт, както и прогнозите за инфлацията следва да отчитат и предвиждат ефектите и рисковете от появата и бързото разпространение на нови варианти на коронавируса, посочват от ББР.

Според анализа по отношение на българската икономика инфлационните рискове са изразено екзогенни, особено по отношение на енергоносителите и електроенергията, както и спрямо ефектите на монетарната политика.

От друга страна, в условията на невъзможност за провеждане на собствена парична политика, фискалните мерки са реално възможни само по отношение на компенсиране на най-засегнатите от инфлацията, което би имало процикличен характер.

Същевременно, стабилната и добре капитализирана банкова система, наличните фискални резерви и пространство са способни да понесат и компенсират евентуално по-високи външни рискове. В тази среда, най-съществена остава необходимостта от публични политики и синхронно поведение на частния сектор за запазване и ускоряване на икономическия растеж в средносрочен план, посочват от ББР.

Анализът показва, че бруто образуването в основен капитал у нас спадна трайно от миналата глобална финансово-икономическа криза до началото на пандемията, независимо, че в европейските икономики тази тенденция започна да се обръща в периода след възстановяването от предходната криза.

От особено значение е възстановяването и ускоряването на инвестициите и респ. мерките за повишаване на производителността на труда и продуктивността на фирмите. За това биха спомогнали ускорената дигитализация на процесите и продажбите, повишаване на ресурсната и енергийна ефективност, възползване от процесите на скъсяване на веригите на стойност и доставки за постигане на конкурентни експортни позиции, заключват експертите на банката.

Още по темата: общо новини по темата: 11882
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
предишна страница [ 1/1981 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: