Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БСП удържа стратегическа победа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:10 / 13.08.2020Коментари (2)628
©
Борисов е късметлия, късметът никога не е изоставял за дълго нашия министър-председател, но няма да му позволят да завърши мандата.

Така историкът Валентин Вацев коментира пред  "Епицетър" политическата ситуация в страната, след като бе провалено поисканото от БСП заседание на Народното събрание. От всичките 95 народни представители от ГЕРБ в пленарната зала се явиха само двама – председателят на парламента Цвета Караянчева и зам.-председателят на най-голямата депутатска група Александър Ненков.

"По време на няколкото недовършени мандата на ГЕРБ се потвърди закономерността за падане на ролята на парламента в условията на авторитарна правителствена власт. В учебниците пише, че когато изпълнителната власт е авторитарна, парламентът започва да линее – да се движи към безсмислица", посочи Вацев.

Според анализатора "ГЕРБ-еджилъкът е авторитарна власт, за тях парламентът е тинтири-минтири, правителствена притурка, която щампова ролята на министър-председателя".

Запитан кой спечели и кой загуби – БСП или ГЕРБ, като се има предвид, че едните поискаха парламентът да се събере, а другите провалиха сбирката, Вацев отговори:

"БСП печели. Пред електората на ГЕРБ никой не може да спечели освен Бойко Борисов, но идеята за парламентарна активност е добра идея в този момент. Това е тактическо реми, но стратегически така се трупа капитал за политическа дейност. Така се формира партия, която е разглобена на болтове и на тенекии, но някой трябва да започне да я сглобява. Не знам дали това ще бъде Корнелия Нинова или някой друг, но всяка политическа активност на БСП днес е добре дошла."

Протестиращи граждани замеряха сградата на парламента с яйца и направиха жива верига около нея по време на заседанието. Двата неуспешни опита парламентът да събере кворум бяха съпътствани от скандирания "Оставка!" отвън. Според Вацев обаче епизодът с опита за извънредно заседание на Народното събрание нито прибавя, нито отнема от социалната активност.

"Засега единственото, което може да се каже за успеха на протестите, е че ги има, че хората не са се отказали", подчертава политологът.

"Неявяването на ГЕРБ на обявената среща е стратегическа загуба, в тактически план може да не й се обръща внимание. Стратегическа победа за БСП е, че поиска да работи през парламента. Много скоро ще стане ясно, че парламентът има много големи функции, прерогативи, пълномощия и задачи. И тогава всеки, който е показал, че умее да работи с парламента е в стратегически превес. А на този етап ГЕРБ решава маса други задачи. Аз напълно ги разбирам – защо да ходят някъде, да си хабят думите за нещо, което от тяхна гледна точка няма значение", казва Валентин Вацев.

"Засега се вижда, че Борисов няма как да се откаже, но и няма как да продължи и трескаво се търсят разни междинни, успокоителни и конструктивни варианти. Засега не се намират такива варианти. Волята на Съединените щати Борисов да спре строителството на руските проекти е определена, но самите Съединени щати като че ли не са много ангажирани. На тях им е по-интересно това, което става в Беларус", продължава той.

"Процесът на подмяна на управленската структура в България тече вяло. Поради липса на енергия, липса на инструктаж и поради липса на воля преди всичко, този процес тече много бавно и не е напълно определен", е неговият извод от неуспешния опит да се свика парламентът на фона на продължаващите повече от месец протести.

На забележката, че Борисов може би е роден под щастлива звезда, защото на западноевропейската публика не могат да бъдат "продадени" два протеста в Източна Европа едновременно – в Беларус и в България, Вацев отговори:

"Да, ЕС и световната демократичната общественост не могат да поемат в своето внимание два протеста и тъй като белоруският е приоритетен, точно затова Борисов вади късмет. Но това е късмет в блъсканицата. На Борисов няма да му се разреши да завърши мандата си, тъй като той е обвързан с ангажимента да завърши "Турски поток" в България, както и да го нарича."

Още по темата: общо новини по темата: 99
27.03.2024 »
23.03.2024 »
23.03.2024 »
23.03.2024 »
23.03.2024 »
11.02.2023 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.08.2020 г.
0
 
 
Хващайте гората шумкари.КУРвелия ще ви е командир на партизанския ви отряд червени мърши
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: