Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БХК защити циганите от Стара Загора, закани се на държавата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:01 / 22.07.2014Коментари (54)8043
© Impact Press Group
Непоследователното, безцеремонно поведение на властите е груб произвол и тежко накърнява основни права на засегнатите - правото им на дом и правото им на зачитане на личния и семейния им живот, като ги превръща в бездомници.

Това се казва в позиция на Българския хелзинкски комитет по повод разрушаването на незаконните ромски къщи в Стара Загора. Документът е публикуван на сайта на организацията.

Напрежението в старозагорския квартал "Лозенец" ескалира вчера, след като започнаха да разрушават незаконните постройки в парк "Аязмото". При опита на жандармеристите да влязат в барикадирания квартал, ромите ги засипаха с камъни, а в отговор беше пуснат лютив газ.

Ето пълния текст на позицията на БХК:

Българският хелзинкски комитет остро осъжда безогледното разрушаване на домове в старозагорския квартал "Лозенец".

Властта няма право да разрушава единствените домове на семейства, в които те живеят от много години, без да осигури алтернативен подслон за децата, възрастните, хората с увреждания, крайно бедните и другите уязвими, защото домовете, които властта сега разрушава, са съществували трайно с нейното мълчаливо съгласие. 

Властта не само е бездействала да попречи на обитаването им, но и недвусмислено го е насърчила, като официално е утвърдила връзката на хората с мястото, издавайки им лични карти на адреса и събирайки битовите им сметки от там.

Непоследователното, безцеремонно поведение на властите е груб произвол и тежко накърнява основни права на засегнатите - правото им на дом и правото им на зачитане на личния и семейния им живот, като ги превръща в бездомници. Достойната за презрение акция представлява нарушение на Европейската конвенция за правата на човека (Конвенцията).

През април 2012 г. Европейският съд по правата на човека постанови осъдително решение по делото Йорданова и други срещу България тъкмо за такова малтретиране на хора. Съдът осъди държавата макар тя дори да не бе разрушила домовете на жалбоподателите, а само бе опитала да го направи. Заради опитите на властта в София да премахне ромските домове в "Баталова воденица" през 2005 и 2008 г. 

Съдът установи нарушение на Член 8 от Конвенцията - правото на дом и на зачитане на личния и семейния живот. Съдът изрично се произнесе, че държавата е длъжна да се съобразява с последиците за засегнатите и най-вече - риска от бездомност.

Тя е длъжна да поема отговорност за собствения си принос за възникване на такива жилища и да не предприема несъразмерни действия. Съдът изрично указа на България да измени Закона за общинската собственост, който предвижда безогледни евикции. 

България не само не изпълни това свое международноправно задължение, но и грубо рецидивира в настоящия случай. Това антицивилизовано, преднамерено газещо поведение я дисквалифицира като държава, основана на върховенството на правото. Международното право стои над Закона за общинската собственост и така е по силата на българската Конституция.

Публичното, показно разрушаване на човешки домове като медиатизирано зрелище с цел извличане на политически дивиденти от популярните антиромски чувства е форма на институционализирано расистко насилие. То съставлява унизително отнасяне по смисъла на Член 3 от Европейската конвенция за правата на човека. 

Подобно официално малтретиране не би понесъл никой друг в България освен роми. Лицемерие би било да се твърди, че властите биха причинили такова демонстративно, брутално колективно смазване на домове и покъщнина на нероми, включително деца, без обезщетение и без алтернативен подслон - изхвърляне на улицата пред журналистическите камери за храна на консуматорите на телевизия.

Създаването на бездомници не решава социални проблеми, а ги създава. Безотговорното поведение на държавата не само ще доведе до още осъдителни решения срещу България, но в дългосрочен план ще има тежки последици за обществото. Децата, станали жертва на институционалното насилие над домовете днес, вече имат травматична съдба, която ще ги отчужди от обществото.

Призоваваме община Стара Загора незабавно да преустанови разрушаването на семейни жилища и да предложи алтернативи за положението на хората.

Българският хелзинкски комитет ще предостави правно представителство на засегнатите, които се обърнат към нас с цел завеждане на дела срещу държавата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.07.2014 г.
0
 
 
Защо БХК не им каза преди 20 години че е незаконно там да строят къщи и да си секат дърва? Защо БХК не им каза да ходят да работят а не да седят в къщи и да правят по 5-6 деца и като станат на 12 - 13 години да започнат да правят пак деца и новите семейства веднага пак нова къща , пак незаконна. Защо не ги научат да спазват законите на РБ и че имат и задължения към тази държава. Покажете ми един ром от там който е платил данък. Нямало къде да отидат ! Хм. А от къде са дошли ? Има много села, изоставени от възрастните хора които са ги населявали. Изпратете ги там и им дайте по една градина , да садят домати и картофи за да се издържат. Като започнат да продават продукцията да плащат данъци за това. Така няма да има гета а села с роми , интегрирани и работливи, със собствени имоти , със ток и вода и тоалетни. За които да плащат данъци. Едва ли ще се съгласят господа ромите на това. Защото ще са далече от града , където им е по лесно да ограбят някого, или да чакат на помощите от Държавата.
Aнонимен
на 24.07.2014 г.
0
 
 
Абе този БХК българи ли са....Да заемат страната на мангалите....Нямам думи Като им са много мили да ги приберат у тях си .АЗ ТВЪРДО ПОДКРЕПЯМ КМЕТА И ТОЛКОВА
0
 
 
Циганите обратно в ИНДИА или на САПУН
Aнонимен
на 23.07.2014 г.
0
 
 
То от край време си е ясно, че разчистването трябва да се почне с тази измишльотина БХК...
0
 
 
От БХК да ги научат, че имат и задължения, не само права
Aнонимен
на 23.07.2014 г.
0
 
 
БХК да го духат - да си ви вземят при тях да ги гледат като имат право да дом. Правят само деца, крадат и точат държавата за която ние плащаме! МАРШ ОТ България
0
 
 
да го духате пе**ли !!! ще дойде видов ден !!
+1
 
 
БХК национални предатели, трябва да бъдат съдени за насърчаване и подкрепа на тези, които нарушават закона. Няма ли накрая някой виден юрист да вземе да заведе едно дело срещу тези помияри.
+2
 
 
А няма ли да осъдят безогледното палене и унищожаване на парка, за да могат да си вдигнат колибите? Спокойно мога да кажа, че безцеремонното поведение на циганите е груб произвол и тежко накърнява основни права на засегнатите - правото им на парк и правото им на зачитане на личния и семейния им живот, като ги превръща в хора без място за отдих и заложници на цигнаските сватби, коне, мръсотия, дандания и престъпност, а на всичкото отговре си плащат данъци да имат парк, а вместо това - катун. Айде!
+2
 
 
Що да е непоследователно бе?Съвсем последователно ги събарят, нали ги гледах :)
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: