Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БДЗП: Яз. "Огоста" е една от най-важните зони за водолюбиви птици, изграждането на фотоволтаична централа е проблематично
©
Язовир "Огоста" е една от най-важните зони за водолюбиви птици, изграждането на плаваща фотоволтаична централа е проблематично. Това каза Ирина Матеева от БДЗП относно протеста в Монтана срещу намеренията на инвеститори да изградят плаваща фотоволтаична централа на язовир "Огоста“. 

"Възобновяемата енергия не е равносилна на екологична енергия, тъй като различните типове възобновяеми енергийни източници имат въздействие върху биологичното разнообразие и върху екосистемите, които всъщност поддържат цялата природна система. Ние подкрепяме идеята възобновяемите енергийни източници като приоритет да се поставят на такива места като урбанизирани територии, промишлени зони и на частни, обществени и индустриални сгради, също така и на трайно увредени терени. Колегите експерти смятат, че най-добре енергията да се добива близко до потребителя, за да се намалят максимално загубите от пренос и разпределение. Когато говорим за фотоволтаици и за възобновяема енергия в краткосрочни планове най-добрият подход е да бъдат разположени в урбанизирани територии. Проблемът с инвеститорите във вятърна енергия е, че те гледат да си разположат инсталациите на места, където земята е най-евтина като например пасища, които са много важни за биоразнообразието. В този случай вероятно става въпрос за някаква концесионна сделка, тъй като всички водни тела в България са изключително държавна собственост", обясни тя.

"Язовирът се покрива с тези панели, при което достъпът до светлина на подводните слоеве намалява значително и всичко, което се развива като водна екосистема в язовира, просто ще изчезне. Язовирът се използва много и за риболов. Той е много важен се оказва напоследък за млади къдроглави пеликани, които отиват там и дълго време се заседяват, също така там гнезди речна рибарка, черна рибарка, белокрила рибарка. Наблюдавали сме през зимата патици звънарки и черногуш муркач. В Северозападна България язовир "Огоста" е една от най-важните зони за водолюбиви птици. От тази гледна точка изграждането на такава мащабна конструкция вътре във водоема е проблематично също и за водолюбивите птици", изтъкна експертът. 

Според нея много по-добър вариант е, ако този инвеститор гледа обществената полза, да се направи проект, където тези фотоволтаични панели бъдат разположени по покривите на сградите на Монтата и тогава жителите на града ще усетят пряката полза от такава инсталация.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: