Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Антон Станков: Предложените законопроекти от ПП и ДБ са част от битката срещу главния прокурор и президента
Автор: Йоланда Пелова 08:45 / 02.12.2022Коментари (0)263
©
И двата законопроекта, предложени от ПП и ДБ, свързани с прокуратурата, НСО, ДАНС и МВР, имат юридически и политически аспект. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ Антон Станков – министър на правосъдието в периода 2001-2005 г., председател на ВСС за същия период. "Единият законопроект противоречи на основната концепция на НПК, че прокуратурата е органът, господар на досъдебното производство. Няма как прокуратурата да бъде заобиколена, да бъде оставена в незнание, защото тя е органът, който представлява държавното обвинение пред съда“.

И другият законопроект е интересен, но той влиза в противоречие с някои правомощия на президента да да има участие в назначението на тези органи - ДАНС, ДАР, НСО, обясни Станков. "Прави се опит политически да се консолидира едно мнозинство срещу президента. Това е по-интересната част от това, което се случва в момента. Ще е интересно и показателно какво мнозинство ще събере. Интересно е тази тема дали ще обедини партиите. Като гледам настоящата ситуация, по-скоро съм настроен да мисля, че такъв законопроект ще мине, нищо че той си има своята степен на противоконституционност“

През 2005 г., когато приключвахме с преговорите по присъединяване, представихме концепцията за нов НПК пред Брюксел и това доведе до затварянето на главата, разказа бившият министър на правосъдието. "България сега започва сама да си противоречи. Просто трябва малко повече последователност в политиката, независимо от това кой какви политически интереси изразява, в крайна сметка става дума за националния интерес“.

Няма как разследващите органи сами да разследват без участието на прокуратурата, категоричен е Станков. "Това е част от онази битка срещу главния прокурор, независимо как се казва той. Вместо политически да се консолидират, да се обединят около няколко идеи, те просто се опитват да заобиколят Конституцията в момента“.

Темата разследване в полицията е много важна и там трябва да се вземат чисто организационни мерки. "Разследващите полицаи са хора с висше юридическо образование, а те са малко в момента поставени в зависимо положение. Има какво да се промени в МВР, надявам се колегите да го виждат. Но за мен това, което е предложено е по-скоро част от битката срещу главния прокурор. Другият законопроект конкретно е срещу президента“.

Среднощните дебати в парламента са стара социалистическа практика и никога не са водили до нещо добро, така че такива решения по-добре да се вземат на бистър ум, трезва глава и т.н., смята Станков. "Хартия или машина, акцентът е един и същ – че се фалшифицират изборите дали на хартия, дали на машина. Никой не се фокусира върху това как да не се фалшифицират изборите. Никой не говори за проблема с избирателните списъци. Въпросът е ясен, но не се предлага решение“, в заключение каза Станков.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: