Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Антоанета Цонева: Неприемливо е да се чака 2-3 години за българско гражданство
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:57 / 04.05.2023Коментари (0)234
©
Неприемливо е хората да чакат между 2 и 3 години за получаване на гражданство, както се случва в момента. Категорично няма да подкрепим удължаване на сроковете за придобиването му, това е позицията на ПП-ДБ, изразена от Антоанета Цонева от трибуната на народното събрание. 

Обединението "Продължаваме промяната - Демократична България" ще отстоява съкращаване на сроковете за придобиване на българско гражданство, както е заложено в предизборната програма на формацията, каза тя.

Бившият председател на Комисията по политиките за българите извън страната подчерта, че е крайно неприемливо хората да чакат между 2 и 3 години за получаване на гражданство, както се случва в момента.

Цонева уточни, че понастоящем срокът за установяване на българско гражданство по произход е девет месеца: "Ние от ПП-ДБ категорично няма да се съгласим с допълнително удължаване на сроковете за придобиване на българско гражданство", заяви тя.

Според Цонева, която е и част от ръководството на "Да, България", всички държавни институции и парламентарни групи трябва да работят за повече предвидимост в процеса по придобиване на българско гражданство.

"Не може хората, които подават документите си, да нямат никаква сигурност в какви срокове ще получат произнасянето и дали в крайна сметка ще придобият българско гражданство",  каза още депутатът.

Тя подкрепи и идеята за тържествена церемония при връчване на копие от указа на президента за българско гражданство: “Необходимо е връзката между личността и държавата, каквато представлява гражданството, да бъде допълнително подсилена с подходяща публична церемония и полагане на клетва в момента на присъединяване към българската нация".

Народният представител напомни, че през годините организирани престъпни групи и мрежи са превърнали придобиването на българско гражданство в доходоносен бизнес, довел до санкции срещу вече бивш председател на ДАБЧ и секретаря на агенцията.

С препратката си Цонева подчерта важността на Консултативния съвет при ДАБЧ, който предстои да бъде създаден най-късно до средата на юни: "Нашата надежда е Консултативният съвет да бъде конституиран в установения срок, да бъдат подбрани подходящите хора и органът да бъде ресурсно-административно осигурен, така че да бъдат решавани в срок множеството гранични случаи, свързани с установяването на български произход на наши сънародници", заключи Цонева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: