Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Анализатор: Резултатите правят много сложно сформирането на стабилно правителство
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:31 / 06.04.2021Коментари (0)655
©
"Трябва сериозно да анализираме структурата на гласоподавателите, за да разберем техните избори и изборите изобщо. Процентът, на тези, които искат промяна, е по-малък от процента на онези, които са подкрепили статуквото. 

Грубата сметка показва, че т.нар. "партии на статуквото", аз не бих ги нарекла така, но в момента говорим за формални категоризации – ГЕРБ, срещу които всички се изправиха, взима около 24%. Когато съберем трите отдавна познати – ГЕРБ, БСП и ДПС – прави 48%, грубо събрано, гласуване за относителното статукво. А гласоподавателите на Слави Трифонов, на Демократична България и на Мая Манолова събрани правят 35%", коментира проф. Антоанета Христова, политически психолог и анализатор. 

48% срещу 35%, реално погледнато – не протестът е победил, а статуквото

“Да, сега резултатите правят много сложно сформирането на правителство – или пък на стабилно правителство. Това е тема на вътрешно математическо изчисление. Това не е тема на избирателя."

"Избирателят, който е гласувал за промяна и за нещо ново – това са 35% от гласуващите. Най-важното е, че това са млади хора до 29-годишна възраст от малки и средноголеми населени места и живеещите в чужбина. Какъв е профилът на тези хора? Това са забравените хора – извън вниманието на което и да е правителство.

Това са младите хора, които са продукт на една тотално сбъркана образователна система, която ги остави безсилни да си намерят адекватна работа, а с претенция, че са висшисти. Цялата тази тежка картина на пренебрежение на политическата класа или партиите на статуквото, в момента ги удари, идвайки на власт нещо различно, най-вече популистко.

Защото това, което идва, всички тези хора, този профил – млади – отдадоха гласа си за популизъм, който може да изглежда силен и незаобиколим в момента. Това се случи и в Италия, и в Испания, и в Германия, и в Англия в един момент. Но този популизъм не ти предлага бъдеще, той ти предлага говорене, внимание, отношение. 

А за партиите на статуквото е липсата на усет да разберат, че са изпуснали толкова голяма и сериозна част от своите гласоподаватели."

“За тези, които не гласуваха - това са хора, които не харесаха никой. Те разбираха невъзможността и абсурдността на избора да гласуват за популистки партии и в същото време виждаха грешките на управляващите.“

Още по темата: общо новини по темата: 2515
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/420 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: