Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Акценти от брифинга на Щаба
Автор: Диана Бикова 14:21 / 12.11.2020Коментари (0)303
© БГНЕС
В Гранитна зала в Министерския съвет министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и Националният оперативен щаб дадоха брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Ето акценти от изказванията:

Министър проф. Костадин Ангелов: 

Трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база пациенти в страната - почти 1000 на денонощие. 

Заетите легла са 40%, заетите интензивни легла - 23%. Цифрите са условни, защото в момента тече процес за реорганизация съгласно националния план. Най-голям процент заетост на леглата има в областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен.

Заразен медицински персонал - общо 3459, активните са 1802, от които 1672 са на домашно лечение, 121 - в лечебни заведения, 9 - в интензивен сектор. 22-ма са починалите медици - 17 лекари, 2 сестри, 2 санитари, 1 фелдшер.

По 14-дневна заболеваемост в Европа - България е на средно място, вчера - на 16 място. По 14-дневна смъртност - на 7-мо място вчера. Смъртността показва степента на организиране на здравната система и възможността й да се справя с епидемията. Преди нас по смъртност са Чехия, Белгия, Унгария, Полша, Хърватска.

Обявените вчера мерки са продукт на изключително задълбочен анализ. Философията е да има ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта и ефективен контрол на заболеваемостта в страната. В училищата при заболяемост 15% от всички ученици със симптоми ще се минава в електронна среда на обучение. Медицинските щабове по области и общини имат възможност да надграждат мерките. 

Хората на и над 65 години - стигнахме до тази мярка след изключително задълбочен анализ и се спряхме на зелен коридор от 8 до 10 ч. сутринта. Наясно сме какво предстои - заледявания, мъгли, имаме готовност да изместим часовете от 14 до 16, зелен коридор само за тях. Ако има струпване пред магазините, ще го разширим като време. В малки населени места ще бъде допълнително решено. 

Доц. Ангел Кунчев:

Картата на Европа е еднаква, единствено Финландия е в оранжевата зона. Пандемията продължава да засяга континента в изключително висока степен.

Картата на България показва, че нямаме райони без - заболеваемостта достигна средно 518 на 100 000 души.

България е на 14-то място по заболяемост, на 7-мо място по 14-дневна смъртност с показател 9.6, т.е. България като страна с най-меките мерки е със средни показатели.

Следим два показателя:

седмичен брой тестове - над 1000 на 100 000 население. Това са средноевропейски цифри

седмичната положителност на тестовете - за първа седмица показа задържане, т.е. сме в плато. Това е оптимистично.

Препаратите - когато лекарят реши, при определени показания. Закупуването на лечебни препарати - антибиотици и хранителни добавки, е излишно и няма да  предпази хората.

Министър Ангелов:

Излекуваните от понеделник до днес са 2306, а от четвъртък до четвъртък 4767. 

Уважаеми съграждани, сънародници, не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици, не се самолекувайте. Това е изключително вредно за вас и ваш здраве. Ще донесе тежки последствия от антибиотична резистентност.

В България има достатъчно количества от всички необходими медикаменти - вчера пристигнаха 4300 флакона ремдесевир, веднага изпратихме до всички РЗИ 2000 флакона, днес още 2500 флакона. 

Лекарствата са изкупени, защото в социалните мрежи се разпространяват рецепти за самолечение. Във Фейсбук е нещо страшно, летят рецепти, сатурации и т.н.

За бременните - днес в цялата страна ще има доставка.

Има достатъчно количество азитромицин, допълнително ще бъдат пуснати 60 000 опаковки.

Тези лекарства не лекуват коронавирус, трябва да се назначи от лекар като част от мерките за възстановяване на падналия имунитет.

Кортикостероидът може да доведе до смърт, защото понижава имунитета, а заради понижението на имунитета човек може да се разболее.

Не е въпрос на липса, а на организация.

проф. Асен Балтов:

Започна реорганизацията на болниците, МЦ и ДКЦ още от петък миналата седмица се включват поради увеличения брой хора, които искат да се прегледат.

Реорганизацията продължава, реално в началото на следващата седмица ще имаме над 3000 легла за среднотежки и тежки случаи и 400 легла за интензивно лечение. Преобразуването изисква време.

Пациентите със симптоми - вкъщи, ако състоянието се влоши - в болница.

Бързият антигенен тест не е меродавен, трябва да се потвърди от PCR тест. През това време пациентът трябва да се самоизолира и да не допуска контакти. 

Организацията следващата седмица ще бъде на друто ниво.

Плазмата - има антитела, не всички от които спират развитието на коронавирусната инспекция. Трябва да се докажат със специални китове. Хубаво е да има донори, но не на всеки може да помогне, напротив, може да се влоши състоянието. 

Ремдесевирът - също има странични ефекти.

Приетата терапия в Европа е 2 флакона първия ден, от втория - по 1.

До края на седмицата ще имаме центрове в страната за донорство на плазма. Но плазмата не е панацения

Д-р Георги Гелев, ЦСМП

Намаляването на натиска - усещаме го и ние: през уикенда 500 повиквания през деня, 400 през нощта, в понеделник 420-430 през деня и по 280-300 през нощта. Увеличава се броят на повикванията за ковид, но намалява броят на хоспитализирани. Последната нощ: 210 повиквания за ковид - от 320 общо, 24 в болница.

Във връзка с пандемията и че медиите се занимават само с това, имайте предвид, че катастрофите не са спрели, инфарктите и инсултите не са намалели, има изгаряния и т.н., а, когато над 50% от леглата са за ковид, се създава дефицит. На фона на нормалната заболеваемост от всички болести, сега се е притурила и ковид.

Координационният ковид център в Инфекциозна болница е изиграл своята роля. Сега пред всяка болница има фургони за бързи тестове, насочването вече не е необходимо, защото хората сами се ориентират и няма нужда от пренасочване на линейките. Насочването ще се извършва от районната служба.

Министър Ангелов

Разпределението ще се извършва РКЦ-то на Сточна гара /б.а. - за София/. Координационният център ще бъде закрит, тъй като няма нужда от него.

Доц. Атанас Мангъров

Няма признаци страната да се затваря, мерките ще имат нужния ефект. За това заболяване няма дефинитивно лечение.

Даването на антибиотици от самото начало, стремежът да се влезе в болница е безсмислено. Хората да спрат с това безумно приемане на лекарства. Не знам кой измисли, че азитримецинът върши работа

Тези болни се нуждаят от обгрижване, което в препълнена болница е трудно да се осъществява. Т.е. хората продължават да си стоят вкъщи и, когато има неща, които не могат да се направят в къщи, да бъдат насочени към болница. Доболничната помощ трябва да бъде включена.

Карантинните мерки при положителни случаи е безсмислено. Според данните, всеки трети, който се разхожда, е с ковид. Време е да се отпуснем и да действаме медицински.

В Инфекциозна болница стриктните указания на РЗИ да бъдат разхлабени, за да се увеличи капацитетът на здравните заведения.

Положителният е бил заразен поне 4-5 дни преди това и още 1-2 дни след теста. Т.е. трябва да се погледне на мерките по-широко.

В началото говорехме колко тежко, колко сложно ще е - да, така е.

Проф. Балтов

Категорично не съм съгласен с доц. Мангъров. Ще дам пример: един положителен заразява 25 човека от колектива и трябва за 14 дни да се затвори цяло отделение. Нашите колеги са заразили и други пациенти. Трябва да се спазват карантинните мерки. Всеки да спазва карантинните мерки, самоконтрол и самосъзнание. Премиерът каза: "Балтов да се самокарантинира" и Балтов се самокарантинира, никой не се разболя покрай него. Не е приятно, но но няма други заразени.

Министър Ангелов

Очакваме да приключат преговорите и регистрацията на ваксините на европейско ниво. България е заявила интерес към 3 от първите 6 произведени ваксини.

Българите ще имат достъп, доброволно ще се ваксинират, хората над 65 г., с хронични заболявания и на първа линия.

Ваксината няма да влиза в имунизационния календар на България. Ще бъде безплатна за всички български граждани. Направили сме проучване за нагласите.

Премиерът провежда често разговор с Урсула фон дер Лайен за ваксините - докъде е стигнало производството, квотите в ЕС и парите които сме платили.

МЗ и аз като здравен министър поддържаме постоянни контакти със здравните министри от ЕС. 

Очакваме до 18 ноември да приключи проучването за антигенните тестове за достоверността и приложимостта им.

При 600 на 100 000 заболели за 14 дни ще има различен подход: 

многопрофилни болници 100% за ковид и изграждането на чисти болници. Това е следваща стъпка, до която ние не сме стигнали. Следваме ясен план на действие. В момента правим това: разкриваме капацитет над 50%.

Предприели сме някои стъпки - областната болница в Благоевград ще стане изцяло ковид болница – вече е направено като организация. 

В Пловдив в момента се създава организация. Областният управител г-жа Каназирева полага изключителни и неимоверни усилия и има пълната ми подкрепа. Настоявам кметът и Общинският съвет да окажат съдействие. Там ще бъдат средни и среднотежки случаи, а при влошаване - наблизо е "Св. Георги" и пациентите ще се транспортират. Г-жа Каназирева има пълната ми подкрепа. Тя имаше притеснения, че в болницата няма интензивно отделение и оборудване.

От 1 ноември до края на годината всеки личен лекар ще получи по 1000 лв. допълнително. Затова направихме тези фургони. Очаквахме този натиск, но не можехме да предвидим, че в Сешна помощ на 40 сек. ще има повикване за ковид. 

С проф. Мутафчийски се чуваме всеки ден, работи, ще го поканя следващия път и на него да му зададете въпроси. Проф Кантарджиев - също.

Въвеждането на зелен коридор за хората на и над 65 години до магазини и аптеки е защото те са сред най-уязмите, но са най-дисциплинирани и най-много се пазят – фанатично спазват изискването за маските, за което им благодаря. Ако времето стане лошо, ще бъде разширен часовия диапазон.

Мерките затова са ограничителни, преследват само медицински цели.

Част от националният план за борба с ковид - сценарии, стъпки, анализи и т.н., може да бъде представен. Не мога да представя онази част, за която не мога да говоря.

Препоръчва след положителен антигенен тест да се направи PCR. Джипито може да издаде болничен лист за 14 дни след бърз антигенен тест. Към настоящия момент нямаме възможност и готовност да направим масово тестване, затова ще акцентираме върху бързите антигенни тестове

Най-важното – хората да се изолират, с клинични симптоми и с положителен тест, джипито да им издаде болничен лист, а само нуждаещите се – в болница. Джипита ще издават направл за бързи антигенни тестове. 

Когато дойде времето, ще обсъдим дали да въведем допълнителни мерки. С доц. Кунчев следим потока и заболеваемостта. Никъде в Европа не се правят масови PCR-и.

След 30 ноември ще бъде издадена нова заповед.
Още по темата: общо новини по темата: 7699
31.07.2021 »
30.07.2021 »
30.07.2021 »
30.07.2021 »
30.07.2021 »
30.07.2021 »
предишна страница [ 1/1284 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2021
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2021 г.
Олимпийски игри Токио 2020
ТВ и шоу сезон 2020/2021 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Правила
©2009 - 2018 Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: