Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адв. Николай Хаджигенов за "Магнитски" 2: САЩ забодоха нож в масата и казаха: Вие не се справяте
Автор: Росица Лаханова 09:39 / 19.02.2023Коментари (0)468
© Facebook
Интервю за "Фокус" с  адвокат Николай Хаджигенов, един от водачите на протестите пред 2020 година, депутат в 45 НС и 46 НС  в коментар по горещите теми от седмицата:  формирането на новия политически проект "Коалиция "Заедно" от бившите кадри на "Има такъв народ" - Ива Митева и Любомир Каримански, и списъкът "Магнитски"2.

Здравейте, г-н Хаджигенов.

Здравейте. 

Стана ясно, че на политическата сцена излезе нова партия (б.р.:коалиция) –"Заедно". Това са Ваши бивши колеги, Ваши бивши приятели, единомишленици. Как гледате на тази нова партия (коалиция)?

Колеги. Имате предвид нещото, което направиха Ива Митева и Любо Каримански? 

Да.

Преди малко четох за нов годеж, политически, между ВМРО и Стефан Янев, който си е съвсем на мястото, та за това се опитвам да уточня дали не става въпрос за нещо друго.

Не, говоря за Вашите колеги.  

Да. Ива и Любо са колеги и приятели, донякъде съмишленици. Желая им успех, разбира се, на това начинание, надявам се да се справят. Събрали са едно доста несъбираемо и интересно нещо, което предвид факта, че аз лично събрах коалиция "орел, рак и щука" на няколко пъти, общо взето.

Това не е лесна работа и знаете, че това не е лесна работа.

Да, да, да, меко казано не е лесна работа. Както виждате, на площада се събрахме всички заедно срещу статуквото, след това се събрахме, обединихме цялото статукво срещу себе си, след това обединихме всички срещу мен си лично, след това обединихме десните мерки с левите цели или обратното беше – така и не го научих това нещо как беше, докато накрая събрахме Татяна Дончева и Румен Петков заедно, което е мой личен успех просто. Не съм смятал, че ще стигна до такива висини в коалициите. 

Имате бурен политически опит. 

Вярно е, да.

Този опит какво Ви показва, как ще се ситуира в пространството ляво-дясно тази нова партия (коалиция) и на какъв електорат ще разчита?

О, на какъв електорат ще разчита – представа нямам. Тук трябва да се има предвид, че харесването и одобрението не означава гласуване. Това са две коренно различни неща, много често се бъркат. Аз, разбира се, им желая успех на тях и се надявам някъде по пътя да се срещнем отново, защото конкретно с двамата -  и с Ива Митева, и с Любо Каримански, работихме чудесно през "колосалните" 39 работни дни на две различни Народни събрания. Така че, надявам се по време на пътя да се срещнем. А иначе направи ми впечатление в съобщението им, че те твърдят, че няма да имат червени линии с никой, където ние доста се разминаваме, защото ние имаме цели червени равнини, полета, ако щете -  морета и океани с ГЕРБ, ДПС, БСП, очевидно Стефаняневци, всевъзможни патриотични формации. Тук се разминаваме много драстично.

Теорията за прескачане на червените линии всъщност не обезличава ли партиите? Не са ли именно червените линии, които градят облика на една партия?

Знаете ли, червените линии са линии и те съществуват. То иначе няма никакъв смисъл. Точно както и идеологиите. Вие преди малко попитахте кой къде е, в ляво или вдясно. За разлика от червените линии, на идеологиите мястото им е в музея – аз това доста отдавна го твърдя съвсем убедено, защото идеологията има място и би мога да има място в една нормално развита демокрация, каквато ние не сме. Червените линии са задължителни, защото когато нямаш червени линии, това какво означава? Че утре ще седнем да се разберем с ГЕРБ, без значение дали Борисов ще е там, или ще стои в кокошарника, в зайчарника – извинявайте, в Банкя? Не, нали? Така че това няма как да стане. Т.е. тия неща са задължителни.  Трябва да знаем кой къде е и защо е. 

Да, изглежда в последните няколко години драстично се размазаха границите между партиите и избирателя. Хората, обществото като че ли изгуби представа кой кой е и кой всъщност би могъл да застане зад неговите интереси. 

Да, защото всеки се тупа по гърдите и вика "Ние сме добрите, тия са лошите, ние сме леви, ония са десни". Затова се появи тоя безобразен политически каламбур, с който аз искрено се забавлявам – леви цели с десни мерки или обратното, в желанието си да се наведем във всички възможни страни едновременно и да привлечем избиратели от всички възможни страни, което е смешно. В това няма кой знае какъв смисъл. Трябва да се каже: хората в последните две-три години покрай КОВИД и покрай войната се интересуват предимно от това защо са бедни. И трябва да им кажем защо са бедни. Те са бедни, защото властта краде. Краде безобразно, краде 90%, и то само в случаите, в които не може да открадне 100%, какъвто е случаят с магистралите. Защото ако откраднеш 100%, няма да има дори и тоя срамежлив намек за асфалт, който е положен тук-таме по страната. Това е причината, поради която хората са бедни и гладни, защото се краде всичко. Парите не отиват за образование, не отиват за здравеопазване. Не. Крадат ги и си купуват яхти или ги носят в сакове по Йемен, Абу Даби, Дубай и където се сетите още. А това е, когато Божков естествено не ги носи на крак в Министерски съвет, но това също е друга тема и това е нещо, което прокуратурата да разследва. Това трябва да се обясни на хората – те са бедни, защото се краде и защото главният прокурор, вместо да ги разследва и да ги вкара в затвора, ги пази. МВР и разследващият апарат, следствието правят същото и  - така. Това са причините хората да са бедни. Причината не е еврото, видите ли, защото като дойде еврото, ние ще обеднеем наполовина. Не, не е това причината. Причината е простичка – краде се. За да се спре това, ние трябва да направим това: трябва да реформираме следствие, прокуратура, частично съд, трябва да променим някои закони, не Конституцията, защото не можем, дори и да искаме, и това трябва да заработи. Когато заработи, това вече няма да е така. Затова ни изпревари Хърватска, която е смешна като мащаби за всяко едно друго нещо, но там вече не се краде. Там вече дори като оставиш бакшиш, те гледат странно, т.е. балканският манталитет в тая му част е изкоренен.

Те са по-близо до Европа. А ние сме…

Точно. А, по-близо са до Европа! Вярно е, че са по-близо до Европа. А тук, у нас, забележете – една от ресторантьорските организации иска да легализира бакшиша, видите ли.  

Така беше, да. Странното е, г-н Хаджигенов, че като че ли не остана правителство, при което да няма съмнение, че се краде. Ето, и при служебните и при последното редовно правителство на Петков, и там има съмнения за сделки, и там има странни неща, които предизвикват съмнения. 

Съмненията са хубаво нещо. Ето, примерно за ГЕРБ никой няма никакви съмнения, нали, там всичко е ясно. Между другото, много точен лапсус направихте преди малко със служебното правителство и ще Ви кажа защо се наслаждавам, защото там сравненията са сравнително интересни. Там изведнъж служебно правителство започна да прави, вместо да готви изборите, каквато е единствената роля, която има да прави, изведнъж почнаха да правят куп неща. Сега ще договарят оръжие, при положение че ни го предлагаха без пари или почти без пари – за 5 милиарда. Ще правим не знам си какво, не знам си що – това не са съмнения. Това е първата стъпка към корупцията. Енергийната стратегия на страната е също такова нещо. Изявленията на Радев срещу решенията на Народното събрание и тяхното волно тълкуване във вида "Аз няма да направя еди-какво си", все едно той е в състояние да направи еди-какво си, е точно такова нещо. Това е първата стъпка към корупцията. И после хората били бедни – какви да са?!

Адвокат Хаджигенов, не мога да не Ви попитам и за това, което изтече в публичното пространство – че г-жа Ива Митева Ви е предлагала партньорство в новата  коалиция, но вие сте отказал. Това вярно ли е?

Относително. Ние с Ива и с Любо водим разговори много отдавна, не сме спирали да си говорим. Партньорство в тяхната партия не ни е предлагано, или поне аз не съм го разбрал така. Ако бях разбрал така, щях да откажа безкрайно категорично. Ние не партньорстваме в ничии партии, аз това съм го разказвал 1000 пъти. Аз много отдавна казах, че не бих членувал дори собствената си партия. Това е причината, поради която до ден днешен нямам партия, камо ли пък да вляза в нечия друга партия. В смисъл, това е абсурд! Така че ако е имало такова предложение, то аз не съм го разбрал като такова, защото щях да откажа по начин, неоставящ никакво съмнение. 

А защо? Не гледате ли в една посока?

Да, за определени неща гледаме в една посока, като например частта "Правосъдие". Примерно Мария Капон и Любо Каримански направиха бюджета за 46-то Народно събрание буквално двамата. Очевидно на определени места гледаме по един и същи начин, но липсата на червени линии – директно казвам, по отношение на ГЕРБ, ДПС, патриотичните формации и т.н., които изброих в началото, това не е гледане в една посока. Ние гледаме в друга посока там. Давам пример просто.  Така че аз затова казах, че надявам се по-нататък да успеем да се съберем и да вървим по общия път, ако има такъв, защото с тях могат да се направят смислени неща. Естествено, ако преминат тия същите червени граници, които те нямат, а пък ние имаме, естествено това приключва. Но това е бъдеще, надявам се да не се стигне до там. 

Не мога да не Ви попитам и за нещата, които разтърсиха обществото. Имам предвид информацията, която излезе по "Магнитски" 2. Какво мислите за това, което се случи, и списъка, който излезе?

Аз тоя списък, при това в неговата цялост, а не в отделни парчета, го чакам много отдавна и това е едно великолепно нещо. САЩ забодоха нож в масата буквално и казаха "Вие не се справяте". Това е упрек към Гешев, към Цацаров, към всички възможни вътрешни министри, към всички правителства. И така, някой друг по света ни каза: "Абе при вас се краде безобразно, краде се всичко". Това частично е успех на протеста, разбира се, не самият "Магнитски", защото протестът тогава показа и доказа на целия свят кой какво, как и защо краде. Показахме, че Гешев не върши нищо от това, което трябва да върши, без значение какво точно знаме размахва в момента. Така че това е нещо великолепно. Аз иначе искрено се забавлявах сутринта с Даниел Митов, който  каза : "Ами сега защо говорим с имена?". Защо бе, защо да не говорим с имена? Утре, като посочат твоето име в някой списък, пак ли няма да говорим с имена? Какво ще стане – между другото, също интересен въпрос – какво ще стане на следващия списък, като излезе името на Гешев и това на Борисов, пак ли няма да говорим с имена? Много са сладки ГЕРБ, много, напоследък особено.

Има обаче и друго мнение. Запознахме се днес и с мнението на Богомил Бонев във връзка с "Магнитски". Той доста мотивирано говори, че няма доказателства по този списък и не се мери на един кантар ситуацията, защото има подозрения за корупция на най-високо ниво и в САЩ – има се предвид семейството на Байдън и неговия син, които се заиграха нещо с Украйна, но там като че ли се потулиха нещата. Бихте ли го коментирали това?

Това сериозно ли е казал Богомил Бонев такава глупост? Аз, ако позволите да Ви прекъсна, компетентният коментар на Бонев – трябва да имаме предвид, че човекът е милиционер. Толкова по въпроса за компетентността му, първо. Второ, списъкът "Магнитски" не е доказателство и не е съд. Не че самият Бонев е влизал някога в съд – може и да е влизал, де да знам, ама…

Един от мотивите му е, че то всъщност няма доказателства, а има само твърдения. 

Всъщност то към списъка "Магнитски" имаше доказателства. Не, това е съвсем различен механизъм. Нямам представа дали Бонев говори английски или не, но може да влезе и да си ги прочете в оригинал всичките тези неща, там са изброени и факти, и доказателства, и т.н. Все пак да припомня – това не е съд. Това е – забележете, тезата на ГЕРБ-ДПС, които, като удариха Делян Пеевски първо, подскочиха до тавана и казаха: "Олеле, ама това не било обвинение, ама нямало доказателства, ама не било съд". Това е нещото, което прави Бонев. Той преразказва тази теза и това не е теза. Налагането на този тип санкции са различни. Има достатъчно доказателства – забележете, за САЩ, която е една от водещите държави, демокрация и като правова държава в света. За тях има достатъчно доказателства, за да наложат те еднолично санкции. Към тези санкции – забележете за момент – към САЩ се присъединиха Естония, Великобритания..Значи достатъчно доказателства има със сигурност, тези доказателства някой ден ще влязат и в съд. Но кога? Докато Гешев е главен прокурор ли? Ами те ще направят, както правят обикновено. Пример давам с обвиненията кам Цветанов – забъркани са такива обвинения, каквито не могат да излязат, дори и без да имаш изобщо адвокат, и нещата се случват, и накрая те "изпират“. Това ни казват САЩ с "Магнитски". И ние от това имаме нужда – имаме нужда от някой да тропне по масата и да каже: "Ей, направете каквото трябва!". Вижте изявленията на човека, който днес дойде от САЩ, какво ни каза. Това, което ние специално, и "Ние идваме!", и аз лично повтарям от много, много години, отпреди площада – трябва да се обединим в името на една обща цел, да направим нещата стъпка по стъпка, бавно, заедно, ясно, категорично да заявим какво не е добре, да го поправим и то да започне да работи, а не Гешев да ни обяснява, че то от него нищо не зависи, а пред кабинета му има цял ден опашка от хора, на които иначе той не ги командва изобщо, по неговите собствени думи. 

Адвокат Хаджигенов, да очакваме ли "Магнитски" 3?

О, да, да. Списъкът според мен не е пълен, меко казано. Ще има и 3, вероятно и 4 ще има. Аз очаквах, като "плеснаха" Делян Пеевски, списъкът да бъде доста по-голям. Част от имената са не изненадващи като това на детето на Бойко Борисов, познато и като Влади Горанов. Хората от енергетиката също са знакови, защото нашата енергетика буквално до онзи ден беше обвързана доживот с руската енергетика, хем от централите в АЕЦ "Козлодуй" общо взето само черупките останаха руски и горивото. Слава богу, вече не. Защото горивата, за което войната в Украйна отвори очите на всички слепи и невиждащи по въпроса у нас, са всъщност каишката, на която ни държаха. Така е и с "Лукойл" и до момента и с всичко останало. А с ядреното гориво – още повече. Вижте проекта "Белене" каква огромна корупция поддържа десетилетия у нас. 

Да.

Сега – забележете, проектът "Белене“ е дупка в земята, пълна с вода. А сега си представете какво се случва с АЕЦ "Козлодуй". Неслучайно двама бивши директори и хора, свързани с АЕЦ "Козлодуй" са там, в списъка. Не е случайно със сигурност, като имам предвид, че ядреното гориво, за разлика от нафтата, го няма на всяка бензиностанция. Има точно две страни в света, които се занимават по въпроса – САЩ и Русия. И специално за всички русофили – една фирма във Франция, която продаваше руско гориво до онзи ден. Точка по въпроса.

В очакване сме на "Магнитски" 3. Много Ви благодаря за този коментар, адвокат Хаджигенов, благодаря Ви.

Моля.

Още по темата: общо новини по темата: 13
27.02.2023 »
19.02.2023 »
16.02.2023 »
16.02.2023 »
15.02.2023 »
15.02.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: