Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
АТИБ: Необходима е ясна политика по отношение на ваксините от страна на здравното министерство
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:22 / 24.08.2021Коментари (0)777
©
В писмо до служебния министър на туризма Стела Балтова от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), обединяващ 15 браншови и съсловни организации настояват за координирани действия на кабинета, с които да се подпомогне оцеляването на туристическия бизнес в безпрецедентно тежката ситуация, в която се намира вследствие на огранченията, наложени от мерките за неразпространение на Ковид-19.

Необходима е обща стратегия и координиран план за действие на целия кабинет и на всички ресорни министерства, от чиято работа зависи туристическия сектор, категорични са от АТИБ. От организацията настояват кабинетът да изготви и да предостави на представителите на бранша информация за бъдещите мерки, които ще бъдат взети в случай, че страната ни е в "зелена“, "оранжева“ или "червена“ зона, както и при пълен лок даун.

Трябва бизнесът да е напълно наясно как смяната на цветовете според броя на заболелите и на ваксинираните в страната ще се отрази на частния бизнес и заетите в него работници. Кога и при какви условия ще бъдат ограничавани, затваряни и съответно отваряни бизнеси, какви ще са обезщетенията според това дали компаниите са частично или изцяло затворени, какви ще са компенсациите за персонала и мерките за запазване на работните места. 

"Имаме нужда да се дадат ясни указания какво се случва и какъв ще бъде режимът на работа на отделните сегменти на туризма – хотели, ресторанти, туроператори, екскурзоводи, случаен превоз, конгресен и събитиен туризъм, детски туризъм, планински туризъм, спа туризъм и др.“, се казва в писмото.

Заради своята специфика работата на туристическия бизнес зависи от дейността на поне 7 министерства (Министерство на туризма, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на икономиката, Министерство на финансите, Министерство на здравеопазването, Министерство на външните работи, Министерство на енергетиката), а всяко от взетите решения рефлектира мигновено върху бизнеса, затова ведомствата нямат право на грешка, отчитайки че туризмът е структуроопределящ за българската икономика сектор. 

От АТИБ предлагат на вниманието Ви най-важните мерки и действия, които трябва да предприеме всяко от посочените 7 министерства, за да се гарантира работата и оцеляването на туристическия сектор, който допринася за между 11 и 15 на сто от БВП и в който пряко и косвено са заети над 10 на сто от работещите българи. Те ще бъдат представени и на сайта на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в поредица от материали.

От АТИБ настояват за следните конкретни действия от страна на Министерство на здравеопазването:

Настояваме предварителната информация по отношение на промяна на обстановката да бъде свеждана до МТ и от там до асоциациите или директно до тях, но да не излиза в публичното пространство преди да е станало факт опасението, защото по този начин се всява ненужен страх и тревожност в гражданите. Това рефлектира с незабавни откази от вече заплатени резервации, което води до незабавни загуби.

Настояваме да има ясна и здравно обоснована политика по отношение на ваксините, която да бъде закон за институциите и правило за гражданите. Без тази политика и разнопосочните сигнали по отношение на ефективността на ваксината е невъзможно доближаването ни до нормални нива на работа.

Упражняване на контрол за спазване на здравните мерки.

Имаме нужда от ясни и практични указания какво се случва при групово пътуване и някой от групата по време на път се окаже позитивен. Как реагира водача на групата? Какво точно се случва с групата?Имаме нужда от практични указания.

Настояваме за реципрочност на условията при влизане в дадени страни. Да се сключват двустранни споразумения, ако обстановката позволява, така че ако отсрещната страна не изисква тестове или ваксинационни сертификати, то и ние да не изискваме.

На двуседмична база да се правят математически прогнози за евентуално развитие на заболеваемостта в различните дестинации и тази информация да бъде предоставяна на туристическия бранш.

Да се вземе решение както е в Европейските държави, например Испания, при влизане от червена зона да се влиза с антигенен тест, ако не може за всички, то поне за ваксинираните.

Да се предоставят безплатни антигенни тестове:

–  На Туроператорите за пътуващите извън и за влизащите в България туристи, които да бъдат тествани, като изработката да е за сметка на туриста.

–  На хотелиерите, които имат желание и нужда да тестват персонала за по-добра обстановка и повишена сигурност на клиентите в него.

Настояваме държавата да направи необходимите постъпки пред Европейската комисия за уеднаквяване движението на хора в рамките на Европейския съюз – при една и съща обстановка да има еднакви правила за движение в страните.

 

С координирани действия за спасяване на туристическия сектор, правителството ще покаже ангажираност към проблемите на индустрията и оценяване на факта, че туризмът допринася за 11-15 на сто от БВП, а над 10 на сто от работещите българи са пряко или косвено заети в сектора, категорични са от АТИБ.

Още по темата: общо новини по темата: 11882
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
предишна страница [ 1/1981 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: