Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
Ѕлагоевград
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
920 лева става най-ниската учителска заплата
јвтор: ≈кип Blagoevgrad24.bg 12:27 / 11.06.2018 оментари (47)826
©
—индикат "ќбразованиеУ към  “ "ѕодкрепаУ подписа браншови€ колективен трудов договор с министъра на образованието за следващите две години. ћинистърът на образованието и науката  расимир ¬ълчев води ритуала по подписването, а д-р ёли€н ѕетров подписа за —индиката поредни€ колективен договор.

 олективните договори за отрасъл "ќбразованиеУ започват от зората на демокраци€та -† далечната 1992 година, когато ”чителски синдикат "ѕодкрепаУ с председател ƒимитър ƒимов първи подписва Ќационален колективен трудов договор с министър проф. д-р Ќиколай ¬асилев. Ќа следващата година с јнекс към него се присъедин€ва и Ќ”— към  Ќ—Ѕ. —  “ƒ от 1995 година в палитрата на социалните партньори се включват —Ѕ” към  Ќ—Ѕ с лидер янка “акева, —ъюза на работодателите, представл€ван от “аньо —тойчев и —дружението на директорите от средното образование, представл€вано от »ван Ѕожков.

Ќай-очакваната новина в ново подписани€  “ƒ е анонсираното от правителството на Ѕойко Ѕорисов увеличение на учителските заплати с 18%. “ова ще се случи не по- късно от 01.01.2019г., но, според обещани€та на финансови€ министър ¬ладислав √оранов, при възможност на ƒържавни€ бюджет увеличението ще стане факт от месец октомври още тази година.

Ќай-ниските педагогически заплати ще придоби€т следни€ вид:

- ”чител Ц 920 лв.;

- —тарши учител Ц 955 лв.;

- √лавен учител Ц 1005 лв.;

- «ам.-директор Ц 1065 лв.;

- ƒиректор Ц 1140 лв.

“рудовите възнаграждени€ на непедагогическите специалности ще бъдат увеличавани, с оглед на синдикалното членство и придобитата квалификаци€, за длъжностите съответно:

- "помощник-възпитателУ, "помощник-готвачУ† Ц не по-малко от† 105%† от ћ–«;

- "готвачУ, "огн€рУ, "охранителУ Ц не-малко от† 110% от ћ–«;

- "домакинУ, "касиерУ, "технически секретарУ, "«ј—У Ц не Ц по-малко от† 115% от ћ–«;

- "счетоводителУ, "главен счетоводителУ и† "библиотекарУ и други подобни на т€х длъжности Ц не по-малко от 125%† от минималната работна заплата.

ћќЌ и социалните партньори ще осигур€т увеличение на ≈–— с 20% за 2019г. и с 20% за 2020г.

10,5 работни заплати при пенсиониране получава учител или директор, а 8,5 –« получават непедагогическите специалисти, при отработени 10 години в системата на предучилищното и училищно образование.

ѕедагозите пък получават вече задължително три допълнителни плащани€ на знаковите за учителството дати: 24 май, 15 септември и 1 ноември.

¬ажността на учителската и директорската квалификаци€ е гарантирана с нарастване на 1,2% от годишните средства за работна заплата на педагогически€ персонал. ƒоговорено е включването на педагогическите специалисти в квалификационни курсове, предварително съгласувани със социалните партньори и след обсъждане на педагогически съвет, и утвърдени от директора.

”величението на допълнителното заплащане с над 30% на професионално квалификационните степени измиват срама от запазените малки разлики между кариерните учителски и директорски длъжности.

ѕредставителното облекло на учителите и директорите е договорено в минимален размер от 430 лева, а сумата за работно облекло на непедагогическите кадри се увеличава на 300 лева.

— насто€щи€  “ƒ социалните партньори задължават ћќЌ да извърши промени в наредба є12 за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, като запази кариерната длъжност "старши учителУ при см€на на образователна институци€.

—оциалните партньори поемат ангажимента да работ€т за:

- намал€ване на преподавателската норма на учителите;

- намал€ване бро€ на децата и учениците в група и клас за по-добро качество на образованието;

- увеличаване на бро€ на непедагогически€ персонал и подпомагащи учител€ педагогически длъжности;

- отсто€ване авторитета на учител€ и недопускане на агреси€ към учител€ и персонал;

- регламентиране и отсто€ване на права и задължени€ на ученици и родители.

—оциалните партньори се съгласиха, заедно с ћќЌ, да изпълн€ват стратеги€ за възпитателните дейности до 2030 година и задължиха ћќЌ да инициира законодателна пром€на в «ѕ”ќ, с ко€то да се задължи всеки родител да подписва договор за правата и задължени€та† на детето, ученика и семейството.

—оциалните партньори задължиха ћќЌ да предложат на общините да приемат стратеги€ за преминаване на едносменен режим и въвеждане на целодневна организаци€ на образование.

«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
¬ момента в община сливенска учители взимат чисто 650 лв вие нормални ли сте....като ги пишете....
-1
 
 
Ќикой нищо лошо не казва за камериерките. Ќа мо€т син учителката по английски стана камериерка защото заплатата е два пъти по-гол€ма. ’отела е в —офи€, но ще спест€ името му!
0
 
 
Ѕраво! ≈динствените, които не се поклан€т на императора в япони€, са ”„»“≈Ћ»“≈!
+1
 
 
«абележете от кога ще станат такива заплатите - 01.01.2019. ¬ същото време, средната работна заплата в ѕловдив е 978 лева в момента. “ова показва какво е уважението на държавата към учителите, да не говорим за н€кои родители и ученици... ∆алко!
+1
 
 
≈дна камериерка на морето взима повече от един учител!
+1
 
 
≈то една задача ко€то и без калкулатор може да пресметнете вечно недоволните : 6 часа с 6 различни класове по възраст, с различна психика. ”множена по 25 деца в клас с различни характери и умствени способности за 1 час и ще получат мрънк€лниците с колко различни характери за 6 часа на ден се сблъскват учителите! ”множено по 9 учебни месеца и се получава подвижна лудница рЯШҐ
-5
 
 
ƒобре е да се увеличават заплатите , Ќќ Ќ≈ ¬»∆ƒјћ≈ ƒј ћЏ–ƒј /освен надолу/ ј„≈—“¬ќ“ќ Ќј ќЅ”„≈Ќ»≈ . ѕо добре заплата да се увеличава —ѕќ–≈ƒ ѕќ ј«јЌ» » ƒќ ј«јЌ» «ЌјЌ»я Ќј ”„≈Ќ»÷»“≈ »ћ! ¬ противен случаи..... нищо не става,освен дълги почивки и сладка заплатка!!!
-3
 
 
Ќ€кой учители не заслужават и 92лв.ѕодчертавам Ќя ќ…!
-4
 
 
ј качеството на преподаване ще се увеличи ли,или само си гледаме заплатки те???
 оментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« јвгуст 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
јктуални теми
“¬ и шоу сезон 2019/2020 г.
ќткриха убито 7-годишно момиченце
јвтобус се обърна край —воге, има много жертви
Ћ€то 2019
Ўофьор от  увейт направи тежко ѕ“ѕ в Ѕургас! ћомче е с опасност за живота
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в Ѕлагоевград и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
Ѕлагоевградчани във facebook
RSS за новините
©2009 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Blagoevgrad24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Blagoevgrad24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: