Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
4,7 млн. лв. са вложени за сътрудничество между България и Гърция за развитие на винен туризъм
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:55 / 01.02.2024Коментари (0)296
© МРРБ
Модернизирани винарски изби, проучени редки лозови сортове и популяризиране на характерни за граничния регион между България и Гърция сортове грозде и вино. Това са резултатите от проекти на обща стойност 4,7 млн. лв. за развитие на винения туризъм в пограничните населени места. Средствата са осигурени по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция- България 2014-2020 г., която се съуправлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Над 2,2 млн. лв. са инвестирани по проекта "SOS за застрашени традиционни сортове лози". Той е реализиран в партньорство между Изпълнителна агенция по лозата и виното, Сдружение "Просперитет и развитие за България“, Изложбен изследователски институт, Солун и Международен гръцки университет, Гърция. Целта на проекта е опазването на лозята, особено попадащите в екологичната мрежа Натура 2000 в пограничния регион. С помощта на учените са предложени мерки за опазване на местните лозови видове от нежелана загуба поради климатични промени и човешки дейности, свързани със земеделието, туризма и градското развитие и въвеждането на нови сортове. За целта е изградено експериментално поле, в което са засадени лози от застрашени видове. След проучвания в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково са идентифицирани 14 застрашени от изчезване сорта – "Тамянка“, "Керацуда“, "Гергана“, "Димят“, "Сандански мискет“, "Букет“, "Шевка“, "Червен мискет“, "Мавруд“, "Руен“, "Широка мелнишка лоза“, "Памид“, "Рубин“ и "Мелнишки рубин“. Запазването на старите местни сортове, които имат отлична адаптация към районите, допринася за устойчивостта на природните ресурси на местно ниво. По

проекта е създаден обучителен център за провеждане на практически занятия за местни фермери и представители на местните власти.

Над 1,4 млн. лв. са вложени по проекта "Разработване идентичността на продукцията, почвата и региона“ (DIONYSOS). Той е реализиран в партньорство между Аграрен университет - Атина, Гърция, Институт по лозарство и винарство, Плевен, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски“, Агенция за развитие на Кавала - Предприятие на местните власти, Гърция, Федерация на професионалните, занаятчийски и търговски асоциации на Еврос, Агенция за транснационално обучение и развитие, Гърция, Община Кирково и Хасковската търговско промишлена палата.

Той е насочен към повишаване на добавената стойност на лозарството като природно и културно богатство за развитие на винения туризъм, повишавайки привлекателността на района, както и подобряването на опазването на местния ландшафт и биоразнообразие. Проектът промотира култивирането и отглеждането на стари местни сортове лози, подчертава местната културна и производствена идентичност и прилага различни подходи за популяризиране на района като дестинация за енотуризъм. За целта е проучена идентичността на вината и лозята в региона, изготвен е пътеводител за винен туризъм, обучени са хотели и ресторанти относно видовете вина и техните качества. Създадена е и дигитална платформа за местните винени изби, популяризирани са местната кухня, базирана на виното. В лозарските области са поставени информационни табели, проведени са участия в специализирани панаири, организирани са турове за дегустация на вино.

Над 1,1 млн. лв. са вложени по инвестиционния проект LAKOSTO, който е изпълнен между компаниите VINOS LTD, България и Konstantinos V. Lalikos & Partners, Гърция по мярката за предоставяне на директна помощ за малки и средни предприятия. Чрез него винарската изба на гръцкия партньор е модернизирана със съвременни машини, произведени във Франция, които подобряват характеристиките на гроздето и дават по-качествен продукт. В България е създадена компания за търговия на едро с вино, чиято цел е да се популяризират вината на трансграничния проектен партньор. Чрез създадената база за продажба на вина и дегустационен център се представя не само виното като продукт, но и се създава култура към консумацията на вино и местни традиционни свързани продукти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: