Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Калфин: Политиката не е джипка, която раздава пари, при която трябва да целунеш ръка на премиера
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:09 / 26.05.2020Коментари (2)822
© Blagoevgrad24.bg
България е сред страните с най-много бензиностанции. Проблемът с аптеките е много по-голям, отколкото с достъпа до горива. Мнението е на Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и социален министър.

"Очевидно е, че това е някакъв интерес към този бизнес, който ще видим накъде ще тръгне“, заяви той пред "Хоризонт“.Според Калфин, ако говорим за сектори с проблеми, този с горивата е последното място, в което има смисъл да се прави държавна компания. В интервю за предаването "Преди всички“ той изрази предположение, че това му прилича на "някаква намеса на държавата, от която след това ще се покаже частен интерес“.

"Хората очакват държавата да се намеси и да свали цените, независимо как, които да приближи до доходите им. Предложете им да има държавен магазин за мляко, за хляб, за брашно, ще ви дадат същите отговори, но това не е логика. Ако имаше някаква икономическа логика, някой щеше да обясни колко ще струва тази компания, какъв е бизнес планът за тази компания, за колко би се продавало горивото. Това е една инвестиция, която ще се направи с парите на данъкоплатците. Абсолютната мъгла около параметрите на една такава компания подсказва, че надали някой мисли за икономическия интерес“, коментира Ивайло Калфин.

Не виждам нито една причина държавата да направи държавна петролна компания с това претенциозно име по подобие на арабските страни, които добиват петрол, с която да прави складове и бензиностанции, изтъкна Калфин. По думите му това може да се случи "включително и чрез предоставяне на складовете на Държавния резерв, което и сега ще стане“.

Мярката с намаляването на ДДС за ресторантьорския и туристическия бранш няма да проработи, нито ще помогне на бранша, прогнозира още Калфин.

"Очевидно е, че Владислав Горанов не прави политика с бюджета, той пази бюджета като един счетоводител, който го е страх да не се промени нещо в баланса на компанията. /…/ Финансовата стабилност има смисъл, когато държавата помага във време на криза. Кризата се управлява. Един от методите е фискалната политика или бюджетната политика. Ние доброволно сме се отказали от този инструмент и се хвалим, че имаме най-ниския дълг в Европа. Най-ниският дълг има смисъл, за да може да генерираш ресурс и да помогнеш на икономиката, когато е в криза. У нас цялото това нещо го няма като разбиране.“

"Ако политиката се разбира като разхождане на една джипка, която раздава пари, при която трябва да целунеш ръка на премиера - виждаме унизително поведение на кметове, за да получат някой допълнителен лев, е едно. Ако смятаме общите ни пари като нещо, за което всички ние имаме отговорност, и какъв най-добър ефект може да се постигне с тях, е съвсем различно. Политическа промяна ще има, когато българите разберат, че държавата е тяхна, не е на някой владетел, който трябва да пипнеш, за да получиш някаква облага. Държавата е на всички нас и тя трябва да работи за всички еднакво – и за големите, и за малките“, подчерта Ивайло Калфин.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Вярно е.Не е джипка ,ама и ти не си политик. Вечната калфа.
0
 
 
Але и този нещастник....забрави как му целуваше г*за на Борисов да станеш шеф на Олаф после и социален министър ,няма такива мизерници !Калфин смешен си ,да говориш такива неща при положение ,че лижеше с голямата баданарка!Лошото е ,че паметта на хората е къса....
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: