Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Огнян Минчев: Политиците проявиха голяма доза популизъм по време на кризата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:02 / 23.05.2020Коментари (0)798
©
На всички беше ясно, че не можем да останем под карантина, беше известно още в началото. Сега излизаме доста хаотично, взривно, да се надяваме успешно. Това коментира в студиото на БНТ политологът Огнян Минчев. 

Създадоха се две "партии“ – на тези, които подкрепяха карантината и на тези, които я отхвърляха и които несправедливо критикуваха мерките и след либерализирането им  се опитаха да вземат реванш – че карантината е била грешка, под заплахата от една илюзия – вирусът, който не съществува, както казва колегата Райчев. Затова искам да кажа на всички хора, които жертваха психика, работа, финансова стабилност - не мисля, че е справедливо, че всичко е било напразно. Ние спасихме българското общество от заразата, която можеше да нанесе много по-голямо поражение върху нашето общество, подчерта Минчев.

По неговите думи има две позитивни неща от кризата, свързана с коронавируса.

Първия позитив е, че българите от много време насам се обединиха и тръгнаха в една посока – решиха проблем, който можеше да има много тежки последици за българското общество. 

Вторият е, че българското общество прояви солидарност срещу тези, които и до ден днешен говорят, че мястото на сухите пръчки е в огъня, стига да спасим икономиката и финансовите си интереси. За мен това е нещо много ценно от тази карантина, която измъчи всички, посочи политологът.

Огнян Минчев коментира и поведението на политиците в условия на извънредно положени.

Политиците използваха ситуацията, за да лансират своите интереси. Лошото е, че политиците освен този тип всеядност в стремежа си да защитят партийните си интереси за сметка на кризата, проявиха и голяма доза популизъм. А опортюнизмът във вземането на политически решения в тази криза е неприемлив.

Според Минчев в подобна ситуация държавата единствена може да мобилизира хората.

В сегашната ситуация пазарът не може да се справи с кризата. Държавата има много важна роля в условия на криза и слава Бога, че хората получиха тази подкрепа от държавата, подчерта анализаторът. 

Огнян Минчев бе категоричен, че сега е необходимо решенията, които се вземат,  да бъдат разумни и логични, с определена дистанция, за да се види как работят. Но каквито и ограничения да сваляме, поне още година ще трябва да спазваме правилата на дистанциране и предпазливост в социалните контакти, за да се предпазим от повторно завръщане на заразата.

Политологът изрази своята позиция по отношение на тенденциите на развитие в глобалния свят.

Глобализацията с всички ползи имаше дефицит – институциите, които бяха натикани в ъгъла и бяха поставени под контрола на глобалния пазар. ЕС дори беше стъписан в началото на кризата. Институциите ще играят по-важна роля, макар да не е хубаво, но е необходимо. Ще се случи също така и  динамично преструктуриране в глобалната икономика. Хората също излизат променени, а резултатите в отношенията между хората няма да бъдат еднозначни, посочи Огнян Минчев.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: