Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министърът на транспорта с важна информация за отварянето на границите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:03 / 17.05.2020Коментари (0)971
©
От 1-ви юли ще стартира социална мярка за заетост на лица, ангажирани в обществения превоз на пътници в автобусния транспорт - редовен или случаен. Това каза пред БНР министърът на транспорта Росен Желязков и уточни, че мярката ще действа първоначално 6 месеца и предвижда да е в размер на 40% от минималната работна заплата с включени осигуровки, което е около 290 лева на човек.

Става въпрос за около 27 хил. заети лица, добави Желязков и посочи:

"На територията на България има около 1400 лицензирани превозвачи, така че помощта ще бъде запазване на заетост, насочена към самите предприятия". По думите на министъра, ако мярката се окаже успешна, ще се мисли за нейното модифициране и удължаване. 

Автобусният превоз е най-засегнатият сектор от транспортния бранш от кризата, подчерта Желязков:

"Липсата на движение на хора и в страната, и в света оказа най-голям удар върху транспорта. Стоките, слава Богу, се движеха в периода на стагнация. На годишна база ще се види какви са щетите". 

В предаването "Неделя 150" министър Желязков посочи, че спадът в превоза на пътници в БДЖ е осезаем. Близо 4 пъти са спаднали собствените приходи на компанията. Държавата продължава подпомага със субсидии и финансови трансфери, уточни той. 

Росен Желязков подчерта, че и товарооборотите на пристанищата също са били значително свити. 

"Най-важното е да се възстанови доверието във възможността на държавите да се справят на международно ниво с последиците от пандемията", коментира той.

Следващата седмица България ще договаря с Румъния, Гърция и Сърбия условията, при които ще се организират пътуванията и преминаванията през граничните пунктове, съобщи още министърът на транспорта и уточни, че премиерът Бойко Борисов ще има разговори с колегите си от тези държави.

Желязков коментира още и авиокомпаниите, летищата и РВД, които работят в система и ако един от тези елементи страда, това се отразява и на другите:

"Най-вече пострадаха авиокомпаниите, които изпълняват чартърни полети, превозващи предимно туристи. Затова е предвидено да се дотира от държавата всяка заета седалка в българско превозно чартърно средство с капацитет над 100 седящи места".

Министър Желязков заяви, че държавата няма да компенсира загуби и уточни, че това никоя държава не може да си го позволи:

"Това ще промени много бизнес модели. Някои анализатори казват, че понятието лоукост вече няма да съществува заради необходимостта от приходи, които да гарантират оперативната работа на авиокомпаниите. Важното е да се знае, че авиоиндустрията ще се възстановява бавно и то организираните превози, особено чартърите. В този сегмент подпомагането трябва да бъде в посока привличането на туристи".

Инцидентът на гара Нова Загора

Във връзка с инцидента, при който товарен влак дерайлира в района на жп гара Нова Загора, министърът на транспорта заяви, че "неприятното е, че дерайлирането е в реновиран участък, който е с обновен и напълно автоматизирана система", но трябва да се изчака разследването, за да се изясни причината за катастрофата.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: