Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Герджиков: Управляващите правят каквото си искат
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:02 / 17.05.2020Коментари (3)731
©
Изтъкнатият юрист Огнян Герджиков коментира и последните действия на управляващите, които са противоконституционни:

"Ами това което направиха - за спиране на възнагражденията на депутатите? Не се прави така, това не може да е с акт на Народното събрание. Това е личен акт на всеки отделен депутат - посочи Герджиков. - А с извънредното положение? Сега му смениха името, измислиха синоним, за да не звучало лошо. Но в конституцията е казано точно така, защо бягат от тези формулировки? Защо? Това може да бъде атакувано, защото просто не се прави така. Ако искаме да сме правова държава, да не правим такива волни изпълнения, не сме художествена гимнастика. Те искат и правят каквото искат. Не сме се научили да уважаваме закона както трябва - на най-високо равнище!"

Един от най-вещите български юристи в областта на търговското право категорично заяви, че актът с джиросването на акциите на ПФК "Левски" на името на Бойко Борисов няма никаква правна стойност.

В началото на седмицата дясната ръка на Васил Божков - Георги Попов, който е притежател на 86.6% от акциите в клуба ги джироса на премиера, който отказа да ги приеме.

Бившият председател на Народното събрание нарече акцията от началото на седмицата "удар във въздуха".

"Това, което видях и беше представено като ''джиро'', всъщност не е никакво джиро, а пунта мара. Защото една ценна книга, каквито са акциите, се джиросва на гърба.

,,Когато има много джира и този гръб не стига, се залепва един бял лист, който се нарича алонж, и на него продължават джиросванията. Трябва да има единен документ, не могат да бъдат два документа, защото все пак трябва да се проследи непрекъснатият ред на джирата, а това при отделните документи няма как да стане. Че с такива джиросвания освен на Борисов, ''Левски'' може да се предпише на Путин или на Тръмп. Това не е нищо, освен удар във въздуха'', разясни проф. Герджиков.

,,Това, което мога да кажа със сигурност, е, че собственик на ''Левски'' си остава Георги Попов. Категоричен съм!'', допълни той.

,,Дали е направено умишлено или не, не мога да кажа. Може би е направено от недостатъчно знание, тъй като джирото се прави много по-простичко. Но дори да бъде направено и по правилния ред, Борисов трябва да се впише в книгата на акционерите. В противен случай той няма никакво задължение към тези акции, ако не е вписан в книгата на акционерите. Това е, има права, но не и задължения'', подчерта проф. Герджиков и добави "собствеността не е променена, защото джирото не е направено правилно." 

На въпрос какво ще стане, ако Попов и Божков този път направят джиросването както трябва по закон, проф. Герджиков отговори:

"Ако това стане, за премиера ще възникне единствено право и никакво задължение. От едностранна сделка може да възникне задължение за автора ѝ, отсрещната страна няма задължение. Акционерът по начало има само права, единствено преди да стане акционер има задължение да направи вноска. Това е - джиросването не е направено правилно. И ако Наско Сираков иска да вземе акциите, Попов трябва просто да ги джироса на него."

Проф. Герджиков повтори тезата си, че одържавяването на лотарийните игри на Васил Божков е провиконституционно.

"Има един особен ищах у управляващите нарушават конституцията. Така беше и при живковата конституция - тя в основната си част бе хубава, само че не се спазваше - коментира юристът. - Защо сега управляващите правят тези неща? Народното събрание просто показва едно пренебрежение, все едно конституцията е документ, който няма стойност за тях. Там е казано кое е държавен монопол. И има един частен бизнес. Това е бизнес на Божков, не може държавата по този начин да му го отнеме. Може да му вземе лиценза за нарушение - това е друго. Но не да му вземе така бизнеса... В Конституционния съд са добри юристи и считам, че ще подходят както трябва по казуса".

Според Герджиков Божков може да съди държавата, "защото тя носи отговорност за действията си и май трябва да бъде шамаросана 1-2 пъти".

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мама ти да и*а червен крокодил. Божков ли ти плаща бе кретен ? Вчера ги дрънкаше,че Трябвало да му ги джиросат по име и той не можел да откаже. А сега дрънкаш,че било пунта Мара. И ти си пунта Мара юрист щом конституцията на Бай Тошо била хубава. Член първи...Партията има водеща роля в държавата!!! А партията е само една.БКП начело с другаря Тодор Живков. И този юридически боклук е лизал по онова време за да ми хвали онази конституция и да плюе правителството ,че взела на някакъв червен мафиот и ченге бизнеса. Да ги бил съдил. А ти ще му станеш адвокат. Нали мършо червена ?
0
 
 
Плесни се още веднъж по челото и кажи на Бойко да отговори ПИСМЕНО както е редно. Самият Попов това заяви.....приема, отказва или има нередности по джиросването
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: