Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БСК настоява да се отворят моловете, обърна се към премиера!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:17 / 14.05.2020Коментари (21)991
©
Българската стопанска камара (БСK) разпространи позицията си относно наложените противоепидемични мерки. Припомняме, че здравният министър Кирил Ананиев потвърди - моловете остават затворени.

В тази връзка, БСК се обърна директно към премиера Бойко Борисов. Публикуваме текста без редакторска намеса.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Българската стопанска камара бе сезирана от Българската ритейл асоциация (БРА) и Асоциацията на химическото почистване в България (АХПБ) относно липсата на яснота кога ще бъде възстановена работата на търговските центрове тип МОЛ и магазините в тях.

Въпреки стартиралата от днес, 14 май, извънредна епидемиологична ситуация, налице е постепенно премахване на част от рестриктивните мерки срещу COVID-19 и вече доста бизнеси се завръщат към нормалния си ритъм на работа. Не така, обаче, стоят нещата по отношение на търговските обекти, намиращи се на територията на големите търговски центрове тип МОЛ, където дейността е възстановена частично – работят само банки, застрахователни офиси, аптеки, супермаркети, заведения с открити площи и киносалони.

По отношение на двата сектора – ритейл и химическо чистене, молим да имате предвид следното:

1.     Ритейл секторът осигурява заетост на близо 295 000 души, които в момента са или на трудовата борса, или в неплатен отпуск. Фалирането на ритейлъри ще означава нови безработни, които да останат в тежест на държавата. Ако не оперират, търговците са в обективна невъзможност да плащат данъци и различни финансови задължения към държавата. Освен това, много от тях имат банкови кредити и са изправени пред реална опасност да не могат да ги обслужват занапред, а това ще създаде допълнителни проблеми в банковата система.

2.     Ателиетата за химическо почистване на практика помагат в борбата срещу разпространението на епидемията, като използват съвременната технология за почистване чрез озон, при която ефективно се премахват близо 100% от познатите бактерии, акари и др. по текстилните тъкани и материи. Ателиетата по принцип са разположени в непосредствена близост до супермаркетите в съответните търговски центрове и отварянето им няма да затрудни въведения контрол на човекопотока. Концепцията на работа на ателиетата не включва седящи места, а се работи през гишета, което позволява успешно да бъде поддържана необходимата социална дистанция. Освен това, разполагат с автономна вентилация.

Считаме, че при прецизна организация и спазване на необходимите санитарно-хигиенни изисквания отварянето на търговските обекти на територията на моловете не би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка, но сериозно ще намали негативните последици върху икономиката.

Във връзка с горното, изразяваме готовност за дискутиране на конкретна дата, на която търговските центрове ще могат да възстановят дейността си, както е в много държави в Европа. Разбира се, отварянето ще се случи при спазване на всички мерки за безопасност, въведени със заповедите на Министъра на здравеопазването. Тази конкретика ще даде възможност на членовете на БРА и АХПБ да планират и организират работата си подходящо и в съответствие с предписанията.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За какво са ни тия глупави молове. Китайски, турски и полски стоки на десеторно по високи цени, отколкото в обикновените магазини. Не всички са кифли..
0
 
 
В големите магазини е на същият принцип...Каква е разликата???
0
 
 
Тия аквариуми трябва да работят до 20 .00 ако въобще ще работят и най вече да спрат да се продават парцали.
0
 
 
какви молове бе :D вие луди ли сте....дайде да умираме, но до последно да сме в моля :D :D ...тия хора не стъпват по земята хахахах тука говорим за смърт АЛООУУУ !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: