Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Кацаров: Няма как да знаем дали е реален броят на починалите и заразените от коронавирус в България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:39 / 13.05.2020Коментари (0)806
© БГНЕС
"Фактът, че два месеца след въвеждането на извънредното положение правителството не може да каже колко е реалният брой на заразените и прекарали инфекция от коронавируса в страната, говори за лошата организация и много лошото управление на кризата". Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването.

Той изрази несъгласие с тезата, че кризата е показала дефектите на здравната система: "Не е показала дефекти, защото здравната система не е усетила още тази криза. Здравната система не е претоварена, тя бездейства. Но кризата безспорно показа дефектите на управлението. В това число и управлението на епидемичния процес ".

В предаването "12+3" д-р Кацаров коментира, че са правили сравнителен анализ между 10 европейски държави, включително и Швеция:

"Данните показват, че строгостта на мерките няма корелация с броя на заразените или на починалите от коронавирусна инфекция. Дори страни с по-меки мерки - Германия и Швеция - имат по-малък брой заразени и починали, отнесено на глава от населението, в сравнение със страни, които приложиха драстични мерки - Италия, Испания и Франция". 

По думите му основно значение има броят на изследваните и това дали се изследват контактни, или само хора със симптоми.

Той заяви категорично, че никой не може да провери дали са верни числата, които се обявяват като брой на заразените и починалите от Covid-19, защото информационният поток е сведен до много ограничен кръг лица - няколко лаборатории в страната, които са подчинени на Министерството на здравеопазването.

Според д-р Стойчо Кацаров мотив да бъдат отчитани хора с респираторни заболявания, като починали от коронавирусна инфекция, може да бъде желанието на управляващите да се възползват от кризата:

"Защото могат да прехвърлят всичките си неудачи на кризата. Могат да се оправдаят за всичките си лоши политики с коронавируса. Наблюдавам как властите в много страни, включително и в нашата, се възползват много умело от ситуацията с коронавируса. Така че това е още един мотив да се преекспонира страх, да се преекспонират последиците от разпространението на инфекцията. Това е изцяло в тяхна полза".

Д-р Кацаров посочи, че една клинична пътека за лекуван и отчетен случай на коронавирусна инфекция е 600 лева. Отделно се получава финансиране за всеки регистрирани 20 души, уточни той.

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: