Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
СЗО каза дали тютюнът намалява риска от заразяване с COVID-19
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:03 / 13.05.2020Коментари (0)690
©
Тютюнопушенето вреди на белите дробове и следователно само изостря ситуацията, когато пушач се заразява с новия тип коронавирус. Припомняйки това в бюлетин, публикуван в Женева, Световната здравна организация (СЗО) призова медиите и различни коментатори да "сдържат" разпространението на непроверена информация, че тютюнът уж намалява риска от заразяване с вируса.  В бюлетина се подчертава, че COVID-19 е "заразна болест и атакува предимно белите дробове". В същото време "тютюнопушенето вреди на функцията на белите дробове и това затруднява организма да се бори срещу коронавирусите и други инфекции".

В хода на проведен на 29 април по инициатива на СЗО анализ на темата за тютюнопушенето е направен извод, че "пушачите са по-склонни да развият тежки заболявания заедно с COVID-19, отколкото непушачите". В допълнение, тютюнопушенето е повишен рисков фактор за сърдечно-съдови, ракови, респираторни заболявания и диабет. Проучването показва, че пушачите са изложени на висок риск от развитие на сериозни заболявания и смърт. 

Преди това учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS), Националния институт за здраве и медицински изследвания (Inserm), AP-HP и Института Пастьор обърнаха внимание на факта, че сред заразените с COVID-19 има доста нисък процент пушачи. В тази връзка те развиха хипотеза, че при заразяване с коронавирус участват рецептори, които реагират на ацетилхолин (химичен предавател на нервно възбуждане) и никотин.

Невролозите и откривателите на никотиновия рецептор Жан-Пиер Шанйо и професорът Захир Амура, който работи в терапевтичния отдел на болницата Питье-Салпетрие, смятат, че този рецептор може да играе "ключова роля в разпространението и патологичната физиология на COVID-19 (нов вид коронавирусно-индуцирано заболяване).

В тази връзка СЗО заяви в бюлетина, че проследява нови проучвания, включително тези, занимаващи се с тютюн и COVID-19. Организацията призова "изследователи, учени и медии да проявят сдържаност в разпространението на недоказани твърдения, че тютюнът или никотинът могат да намалят риска от COVID-19".

"Към днешна дата няма достатъчно информация, която да потвърди, че има някаква връзка между тютюна или никотина и превенцията или лечението на COVID-19", подчертаха от организацията. СЗО припомни, че тютюнопушенето "убива повече от 8 милиона души по света всяка година".


Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: