Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Акция срещу онлайн магазини за нерегламентирани дезинфектанти
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:22 / 10.05.2020Коментари (0)860
©
Министерството на здравеопазването е предприело действия върху над 100 икономически оператора за пуснатите от тях дезинфектанти (биоциди), неотговарящи на нормативните изисквания и над 15 интернет магазина, предлагащи такива продукти от разстояние. Това заявява здравният министър Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос за мерките за дезинфекция и превенция в условията на пандемията с COVID- 19.

Тези действия са продиктувани от констатирани не добри търговски практики, както в търговската мрежа, така и при провеждането на рекламни кампании на продукти с обявена неправомерна претенция за дезинфекция без издадено разрешение от министъра на здравеопазването, заявява още Ананиев.

За мерките и контрола върху дезинфектантите в търговската мрежа, които нямат издадени разрешения за предоставяне на пазара по реда на националното, респ. европейско законодателство, министърът информира, че дезинфектантите (специализираният термин е биоцид) са продукти на разрешителен режим. За предоставянето им на пазара в Република България и за употребата има задължително условие и то е същите да имат издадено разрешение от министъра на здравеопазването по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси или по реда на Регламент ЕС № 528/2012 относно предоставянето на пазара и употребата на биоциди, уточнява министърът.

Той припомня, че разрешение за предоставяне на пазара на биоцид се издава след извършена токсикологична оценка на риска за здравето, оценка за околната среда и оценка на ефективността на конкретния биоцид, въз основа на регламентираните в националното, респективно европейско законодателство документи, представени от заявителя.

Ананиев подчертава, че с цел превенция на разпространението на COVID-19, следва да се използват дезинфектанти (биоциди) с доказано вирусоцидно или частично/ограничено вирусоцидно действие. Всички предлагани на пазара дезинфектанти (биоциди) трябва да съдържат на етикета номер на издаденото разрешение от министъра на здравеопазването.

Контролът върху пуснатите на пазара дезинфектанти (биоциди), както и химичните вещества и смеси, детергенти и козметични продукти се осъществява от Регионалните здравни инспекции.

По отношение на мерките за превенция на коронавирус трябва да се има предвид, че усилията за предотвратяване на разпространението на COVID-19 следва да продължат и след отмяна на извънредното положение, вкл. и на работните места. Същите следва да включват провеждането на кампании за повишаване на осведомеността на служителите, с цел насърчаване към придържане към въведените добри практики за засилена хигиена и физическо дистанциране и контрол от страна на работодателите за опазване здравето на работещите и служителите, пише още "БГНЕС".

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: